Δύο μήνες πριν το Βέλγιο αναλάβει την εναλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η βελγική κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμ αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή της, λόγω της γλωσσικής διένεξης μεταξύ γαλλόφωνων και Φλαμανδών.

Ads

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς τονίζοντας ότι θα γίνουν τα πάντα ώστε «η χώρα να μην βυθιστεί στην κρίση».

Η απόφαση για την παραίτηση ελήφθη κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου. Ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β’ αποφάσισε να σκεφτεί προτού αποφασίσει αν θα δεχθεί η όχι την παραίτηση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για το κόστος που θα έχει στο ρόλο της χώρας στην Ευρώπη μία πολιτική κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Νωρίτερα σήμερα το φλαμανδικό κόμμα Open VLD, των φιλελεύθερων Φλαμανδών, που συμμετέχει στον βελγικό κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει εξαιτίας της γλωσσικής διένεξης. Το κόμμα, μια από τις δύο φλαμανδικές πολιτικές παρατάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ως προς το γλωσσικό ζήτημα.

Ads

Το βράδυ της Πέμπτης τουλάχιστον 1000 έως 1500 Φλαμανδοί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, διαδήλωσαν στο φλαμανδικό προάστιο των Βρυξελλών. Οι οργανωτές της διαδήλωσης υποστηρίζουν ότι σ’ αυτήν συμμετείχαν “περισσότερα από 3000 άτομα”. Η κινητοποίηση οργανώθηκε στη Βιλβόρντ, μία από τις πόλεις της περιφέρειας Βρυξελλών-Αλ-Βιλβόρντ, απ’ όπου ξεκίνησε η κρίση.

“Οι άνθρωποι είναι πραγματικά δυσαρεστημένοι, θέλουν το κοινοβούλιο να ψηφίσει αμέσως την απόσχιση της περιφέρειας Βρυξελλών-Αλ-Βιλβόρντ”, δήλωσε ένας από τους οργανωτές.