Την παραίτηση του από την μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κάμελ Μορτζάνε, ο οποίος αποτελούσε μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι. Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι παραμένει στη θέση του. Άλλωστε νωρίτερα η συνδικαλιστική ομοσπονδία της Τυνησίας UGTT είχε εκφράσει τη στήριξή της στον Γανούσι, ενώ επισήμανε ότι μέλη της δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ads

Είναι το δεύτερο μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης που παραιτείται από τα καθήκοντά του. «Λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Τυνησίας και προκειμένου να στηρίξω το έργο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (…) αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε ο Μορτζάνε.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέα μεταβατικής κυβέρνησης με τον Μοχάμεντ Γανούσι να παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού της Τυνησίας. Συνολικά, 12 υπουργοί αντικαταστάθηκαν, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι μία μεταβατική, προσωρινή κυβέρνηση που θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της να οδηγήσει την χώρα στην δημοκρατία» δήλωσε ο Μοχάμεντ Γανούσι. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές της Τυνησίας θα οργανωθούν από ένα ανεξάρτητο σώμα και θα επιτηρηθούν από διεθνείς παρατηρητές, τόνισε ο Γανούσι.

Ads

Η νέα κυβέρνηση συμφωνήθηκε μετά από συνομιλίες με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι υπουργοί, σύμφωνα με τον Γανούσι, επιλέχθηκαν βάσει της εμπειρίας και των προσόντων τους.

Νωρίτερα, η ισχυρή συνδικαλιστική ομοσπονδία της Τυνησίας UGTT ανακοίνωσε την απόφασή της να μην συμμετάσχει άμεσα στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Η Γενική Ένωση Εργατών Τυνησίας «δεν θα εκπροσωπείται στην κυβέρνηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του εκτελεστικού της γραφείου, ο Μοχάμεντ Σάαντ. «Θέλουμε να παραμείνουμε ως συνδικαλιστική οργάνωση ως ένα είδος αντιπολίτευσης, αλλά βεβαίως θα εκφράσουμε τη γνώμη μας σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Η θέση αρχής είναι να μην συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση, ως συνδικάτο, αλλά μπορούμε να καλέσουμε συνδικαλιστές ατομικά αν εκτιμήσουμε ότι χρειαζόμαστε τις δεξιότητές τους», σημείωσε ο Σάαντ.

«Όσον αφορά την τελική μας θέση σχετικά με μια ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή (στην κυβέρνηση) θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα κάνουμε με την κοινωνία των πολιτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα οποία συντονιζόμαστε», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η UGTT ανακοίνωσε πως συμφωνεί στη νέα μεταβατική κυβέρνηση να συμμετάσχουν τρία μέλη από την πρώην κυβέρνηση του Μπεν Αλί. Πρόκειται για τους πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, τον Μοχάμεντ Νουρι Τζουίνι, Υπουργό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Συνεργασίας και τον Μοχάμεντ Αφιφ Σέλμπι, Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας.

Τέλος, ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα της Τυνησίας, Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος ζει εξόριστος στο Λονδίνο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επιστρέψει την Κυριακή στην πατρίδα του. Το 1981 ο Γανούσι ίδρυσε το Ενάχντα, που σημαίνει «Αναγέννηση», σε συνεργασία με μια ομάδα από διανοούμενους που εμπνέονταν από τους Αιγύπτιους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Σήμερα το κόμμα υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί το «μετριοπαθές» ισλάμ, στα πρότυπα του τουρκικού AKP.