Ο υποδιευθυντής της CIA, Steven R. Kappes, ο οποίος κατηγορηθεί για βασανιστήρια κατά την ανάκριση υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, πρόκειται να αποχωρήσει από την υπηρεσία τον ερχόμενο μήνα.

Ads

Ο Steven R. Kappes, δραστηριοποιήθηκε επί προεδρίας του George Bush με καθήκον τον συντονισμό των μυστικών επιχειρήσεων ενάντια στην τρομοκρατία. Οι απόψεις για τον Kappes στις ΗΠΑ, είναι διχασμένες. Πολλοί έκανα λόγο για ένα από τα πλέον διορατικά και ευφυή στελέχη της CIA, περισσότεροι όμως ήταν αυτοί που επέκριναν τον υποδιευθυντή της CIA για το ρόλο του όσον αφορά τη χρήση αμφιλεγόμενων τακτικών ανάκρισης που εφαρμόστηκαν σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μία από αυτές ήταν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ιδιαίτερα, ο Kappes υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματούχος στην διεύθυνση επιχειρήσεων της CIA, η οποία επέβλεπε το μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων με σκληρές μεθόδους, που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει ως βασανιστήρια. Ο Kappes έχει διαψεύσει ότι είχε ρόλο στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται, πως μετά την αλλαγή προεδρικής σκυτάλης στις ΗΠΑ, ορισμένα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας των ΗΠΑ είχαν προτείνει να ανατεθεί σε εκείνον ο θώκος του επικεφαλής της CIA, ωστόσο ο Barack Obama επέλεξε τελικά τον Lion Paneta.

Ads