Αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του Eurogroup, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και επικεφαλής της ων ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, αποχωρεί και από τις δυο θέσεις. 

Ads

Αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοινώσε σήμερα ότι ο Μάριο Σεντένο θα παραιτηθεί στις 15 Ιουνίου. Παράλληλα ο ίδιος ο Σεντένο ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Eurogroup. 

Συγκεκριμένα με μήνυμά του στο twitter, ανέφερε ότι η θητεία του στο Eurogroup θα τερματιστεί στις 13 Ιουλίου 2020. «Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε. «Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πορτογαλικής προεδρίας, αναφέρεται ότι ο ντε Σόουζα έκανε αποδεκτό το αίτημα αποχώρησης του Μάριο Σεντένο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και ανακοίνωσε την αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τον προϋπολογισμό Ζοάο Λεάο. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ads

«Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω δημοσίως να εκφράσω ότι κατανοώ και σέβομαι το ότι ο δρ Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση. Η Πορτογαλία επί Σεντένο πέτυχε το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 45 χρόνια ενώ η κυβέρνηση Κόστα αντέστρεψε κάποιες από τις μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας. 

Ο 46χρονος Ζοάο Λεάο που θα αντικαταστήσει τον Σεντένο είναι υφυπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό από το 2015. Υπό την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση ήταν μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομίας και θήτευσε ως απεσταλμένος στον ΟΟΣΑ.