Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, μετά την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της κατά του Covid – 19, σχεδιάζει να αυξήσει τα συνολικά της έσοδα στα 80 δισ. δολάρια έως το 2030, μία άνοδος της τάξης του 75% από 45,8 δισ. δολάρια το 2023.

Ads

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτός ο στόχος αυτός εξαιτίας του εύρους και της κλίμακας του χαρτοφυλακίου μας», δήλωσε την Τρίτη η οικονομική διευθύντρια (CFO) της AstraZeneca Αραντχάνα Σαρίν σε εκπομπή του «CNBC».

Η AstraZeneca θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ογκολογίας, των βιοφαρμακευτικών προϊόντων και των σπάνιων ασθενειών ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει επιπλέον 20 φάρμακα τα επόμενα έξι χρόνια.

«Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν φάρμακα αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σημείωσε η Σαρίν.

Ads

Τα σχέδια της AstraZeneca περιλαμβάνουν την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία τουλάχιστον των μισών πιθανών καρκίνων και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων σε κλασικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.

«Για να αντικατασταθεί ολόκληρη η αγορά θα χρειαστεί χρόνος, αλλά πιστεύουμε ότι διαθέτουμε σήμερα την τεχνολογία για να αρχίσουμε να τις αντικαθιστούμε», δήλωσε η Σαρίν στο CNBC.

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο που αναπτύσσει η AstraZeneca έχουν ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό FDA, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου Enhertu που αναπτύχθηκε με την ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo, το οποίο στοχεύει στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Η AstraZeneca έχει επίσης ανακοινώσει εξαγορές φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Fusion Pharmaceuticals που εστιάζει στη θεραπεία του καρκίνου.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής συζευγμάτων αντισωμάτων φαρμάκων στη Σιγκαπούρη.

«Αυτή είναι η νέα τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τη χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη κατασκευή, γι’ αυτό και χρειάζεται μια ολοκληρωμένη κατασκευή, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την επένδυση στη Σιγκαπούρη», δήλωσε η ίδια.

«Για εμάς αυτή είναι σίγουρα η μετά-Covid εποχή»

Η AstraZeneca έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εμβόλια κατά της νόσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το εμβόλιο, γνωστό ως Vaxzevria, αποσύρθηκε παγκοσμίως από την αγορά, δεδομένης της φθίνουσας ζήτησης και της εμφάνισης άλλων εμβολίων που είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες παραλλαγές του Covid.

«Για εμάς, σίγουρα, αυτή είναι η μετά-Covid εποχή», δήλωσε η Σαρίν στο CNBC. «Προμηθεύσαμε εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid περισσότερο επειδή, ξέρετε, ήταν μια κρίση δημόσιας υγείας. Δεν ήταν πραγματικά δική μας δουλειά να ασχοληθούμε με τα εμβόλια Covid».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της AstraZeneca έχει ιστορικά επικεντρωθεί σε τομείς όπως η ογκολογία και η καρδιαγγειακή υγεία, και αυτό θα παραμείνει η εστίαση της εταιρείας και στο μέλλον, δήλωσε. Τα φάρμακα για τον διαβήτη και τις μεταβολικές ασθένειες θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της AstraZeneca, ανέφερε.

«Εξετάζουμε και κάποια φάρμακα για τη διαχείριση του βάρους», πρόσθεσε η ίδια.