Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί στις αμερικανικές διωκτικές αρχές σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου, και να γίνει επίσημα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, όταν εμφανιστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης μετά την ιστορική παραπομπή του από το σώμα ενόρκων της περασμένης εβδομάδας.

Ads

Ο Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από την αμερικανική Βουλή, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ από την αμερικανική Γερουσία και βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές έρευνες που σχετίζονται με τις αμερικανικές εκλογές, θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου θα απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα αναμένεται να αποκαλυφθεί εντός της ημέρας, παρέχοντας στο κοινό -και στη νομική ομάδα του Τραμπ- τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Το CNN μετέδωσε ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη, μετά από έρευνα που προέκυψε από τον εξαψήφιο χρηματισμό της πορνοσταρ Στόρμι Ντάνιελς και του πρώην μοντέλου του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016. Και οι δύο λένε ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με τον παντρεμένο Τραμπ χρόνια πριν αυτός ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Τραμπ αρνείται ότι είχε σεξουαλικές επαφές με οποιαδήποτε από τις δύο γυναίκες και έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα που αφορά τις πληρωμές.

Ads

Η νομική ομάδα του Τραμπ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα δηλώσει αθώος και θα αμφισβητήσει «κάθε πιθανό ζήτημα» μόλις αποκαλυφθεί το κατηγορητήριο.

Η κράτηση και η εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη, καθώς ο Τραμπ θα δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, θα μάθει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και θα δηλώσει, όπως αναμένεται, αθώος. Ο Μέρτσαν έχει αποφασίσει ότι δεν θα επιτραπεί η παρουσία τηλεοπτικών καμερών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι είναι έτοιμη για μεγάλες διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι συμμερίζονται την πεποίθηση του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου ότι η δίωξη από το σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης και τρεις επιπλέον εκκρεμείς έρευνες έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της υποψηφιότητάς του για την ανάληψη του Λευκού Οίκου το 2024.

Ο Τραμπ έχει προγραμματίσει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο, το βράδυ της Τρίτης για να πραγματοποιήσει συγκέντρωση. Έχουν προσκληθεί τουλάχιστον 500 επιφανείς υποστηρικτές του, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν και ορισμένοι από τους πιο φιλικούς προς τον Τραμπ Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Μια καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να διεκδικήσει ή να κερδίσει την προεδρία το 2024.

*Με πληροφορίες από Associated Press, CNN