Το παράδειγμα του Χίτλερ θέλει να ακολουθήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… όσον αφορά του συνταγματικό σύστημα της Γερμανίας επί ημερών του.

Ads

Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του Προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αν ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι δυνατό παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Η… εξήγηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σύστημα διακυβέρνησης στη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είπε ότι η Γερμανία του Χίτλερ αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος.

Ads

Τα σχόλια του Ερντογάν είχαν στόχο να δείξουν ότι μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να υπάρξει σ’ ένα κράτος με ενιαία δομή και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ότι ούτε ένα προεδρικό ούτε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση εναντίον της κατάχρησης εξουσίας, σημείωσε στην ανακοίνωση της η Προεδρία.

«Αν γίνει κατάχρηση του συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση με αποτέλεσμα καταστροφές όπως στη Γερμανία του Χίτλερ… Το σημαντικό είναι να επιδιώκεται δίκαιη διαχείριση που να υπηρετεί το έθνος», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν βλέπει θετικά τη Γερμανία του Χίτλερ.

Μάχη για την συνταγματική αναθεώρηση

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) , το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, έχει θέσει ως αυτοσκοπό την αναθεώρηση του Συντάγματος, στόχος στον οποίο ήρθε ακόμα πιο κοντά μετά την επικράτηση του με 49,4% στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Με την πρόταση των Ερντογάν και Νταβούτογλου  Συμφώνησε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που θα ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους για να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, αλλά δεν τάσσονται υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.

Φοβούνται μην γίνει “σουλτάνος”, όπως πολλοί μάλλον όχι άδικα τον αποκαλούν.