Πολλές χώρες του Κόλπου, υπό τη διεθνή πίεση, έκαναν κάποιες κινήσεις χθες Κυριακή για να περιορίσουν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει λύση στην κρίση.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανώτερος αξιωματούχος του Κατάρ απέρριψε και πάλι τις κατηγορίες πολλών χωρών του Κόλπου ότι η Ντόχα «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Κατήγγειλε επίσης «την πολιτική κυριαρχίας», που ασκεί η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έλαβαν εναντίον του Κατάρ δεν εξυπηρετούν τίποτα.

Όταν ξέσπασε η κρίση στις 5 Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έδωσαν διορία 14 ημερών στους πολίτες του Κατάρ για να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές.

Ads

Ωστόσο χθες υπαναχώρησαν λίγο, ζητώντας να ληφθούν υπόψη «οι περιπτώσεις μεικτών οικογενειών», που κινδυνεύουν να χωριστούν εξαιτίας της κρίσης.

Η Ουάσινγκτον και η Διεθνής Αμνηστία είχαν προειδοποιήσει για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσεις σε χιλιάδες ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Κατάρ ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν διαβατήριο από αυτές τις τρεις χώρες, που είναι 11.000 σύμφωνα με την Ντόχα, μπορούν να παραμείνουν στη χώρα.