Μία μέρα πριν ο ένοπλος εισβάλει και σκοτώσει 20 παιδιά στο Κονέκτικατ, οι νομοθέτες του Μίσιγκαν, του Οχάϊο και του Ιλινόϊ πέρασαν νομοθετήματα, σύμφωνα με τα οποίο επιτρέπεται πλέον η οπλοφορία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε άλλους δημόσιους χώρους, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των διοικητικών σχολικών συμβουλίων. Στην πολιτεία της Φλόριντα μάλιστα, με υπερηφάνεια ανακοινώθηκε η οσονούπω έκδοση της εκατομμυριοστής άδειας οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Επιμέλεια: Στέλιος Παπαναστασίου

Ads

Όπως γράφουν οι New York Times, η νομοθετική και πολιτική συζήτηση γύρω από τους νόμους που αφορούν τα όπλα ακολούθησε εδώ και χρόνια ένα γνώριμο μονοπάτι: αυτό των όλο και λιγότερων περιορισμών. Τώρα που η χώρα συνταράχθηκε από ακόμα μια σφαγή από όπλα, με θύματα αυτή τη φορά μικρά παιδιά, τόσο οι υπέρμαχοι όσο και οι πολέμιοι των όπλων αναρωτιούνται για το αν το μακελειό αυτό θα προξενήσει αλλαγές στους ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς νόμους.

imageΚαθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα προέβη το Σάββατο σε μια συγκινητική μεν, αόριστη δε, έκκληση ώστε να παρθούν «ουσιώδη μέτρα που θα εμποδίσουν την επανεμφάνιση με τέτοιας τραγωδίας», κάποιοι υπέρμαχοι των όπλων ήλπιζαν ότι το περιστατικό θα ήταν ο καταλύτης που θα οδηγούσε σε αλλαγές. Με εξαίρεση όμως το Κολοράντο, όπου περιορισμοί στην κατοχή και στη χρήση όπλων έχουν μπει σε τροχιά ψήφισης από τους Δημοκρατικούς, άλλα λουτρά αίματος που σημειώθηκαν πρόσφατα σε Τουσόν και Ωρόρα προκάλεσαν την καταδίκη και τις προσευχές, όχι όμως και την νομοθετική πρωτοβουλία των ντόπιων πολιτευτών.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόϊ, Πατ Κουίν, δεσμεύτηκε να πιέσει για αυστηρότερους νόμους σε ότι αφορά την κατοχή όπλων: «Ως κυβερνήτης και ως γονιός, πρόθεσή μου αποτελεί να προωθήσω αυστηρότερη νομοθεσία που θα προστατεύσει τα παιδιά μας και τον λαό του Ιλινόϊ από την ένοπλη βία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, επίσης των Δημοκρατικών, αποκάλεσε την σφαγή ως «το εγερτήριο κάλεσμα για επιθετική δράση ενάντια στα όπλα».

Ads

Συντηρητικές αντιδράσεις και το λόμπι της οπλοκατοχής

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, η σφαγή προκάλεσε τις αναμενόμενες συντηρητικές αντιδράσεις. Ο κυβερνήτης του Τέξας, ορκισμένος υποστηρικτής του δικαιώματος στα όπλα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζήτησε από τις σχολικές αρχές της πολιτείας του «να επανεξετάσουν τα σχέδια επείγουσας αντίδρασης στα σχολεία ώστε έγκαιρα να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτό του Κονέκτικατ».

Όπως σημειώνουν οι New York Times, η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), μία από τις ισχυρότερες ομάδες πίεσης σε Ουάσιγκτον και σε πολλές άλλες πολιτείες, σε δήλωσή της είπε πως δεν θα σχολιάσει το μακελειό «μέχρις ότου τα γεγονότα ερευνηθούν εις βάθος και γίνουν ξεκάθαρα».

Βέβαια η Ένωση αυτή εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στον περιορισμό των όπλων. Μετά την επανεκλογή του κ.Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντέιβιντ Κιν, έγραψε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παλέψουμε εναντίον του σε κάθε μέτωπο, υποστηρίζοντας τους φίλα προσκείμενους στα δικαιώματά μας εκλεγμένους αντιπροσώπους, πείθοντας όσους βρίσκονται στο ενδιάμεσο και αφήνοντας σε όλους την εντύπωση ότι, εμείς, οι ιδιοκτήτες όπλων, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια καθώς μας απογυμνώνουν από τα συνταγματικά μας δικαιώματα».

Με τις προσπάθειες ελέγχου και περιορισμού των όπλων να δείχνουν εξίσου αποθαρρυντικές στην Ουάσιγκτον, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν το πάνω χέρι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κόντρα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί σε πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, όπου το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει ,σε όσους επιθυμούν, την κεκαλυμμένη οπλοφορία στα σχολεία, αξιολογείται αυτό τον καιρό από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ρικ Σνάϊντερ.

Ο Ντον Γοτρούμπα, αναπληρωτής πρόεδρος της ένωσης σχολικών συμβουλίων του Μίσιγκαν, πάντα σύμφωνα με τους NYT, δήλωσε ότι η ένωση ομόφωνα κάλεσε τον κυβερνήτη να απορρίψει το νομοσχέδιο. «Το να φέρουμε τα παιδιά εγγύτερα σε περισσότερα όπλα είναι ένα επικίνδυνο ρίσκο που δεν πρέπει να πάρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη.

Η εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Σάρα Γούρφελ, ανταπάντησε ότι το νομοσχέδιο θα αναλυθεί και θα εξεταστεί διεξοδικά προτού οι άρχοντες προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Όταν ρωτήθηκε για το εάν η σφαγή στο Κονέκτικατ θα αποτελούσε παράγοντα στάθμισης, απάντησε αναφερόμενη στα λόγια που είχε γράψει ο κυβερνήτης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο: «Τέτοιες καταστάσεις θα έπρεπε πάντα να μας βάζουν σε σκέψεις. Καθώς όμως είναι τόσο τραγικές, δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας οδηγούν σε τυχόν βεβιασμένα και παρορμητικά συμπεράσματα».

Πηγή: Νew York Times