«Πονοκέφαλο» φαίνεται πως έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην Αγία Έδρα οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος χαρακτήρισε ως αληθείς τις θεωρίες για την εξέλιξη και για τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), τονίζοντας μάλιστα πως «ο Θεός δεν είναι μάγος με μαγικό ραβδάκι». Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ads

Μιλώντας στην Παπική Ακαδημία των Επιστημών στο Βατικανό, ο Ποντίφικας προχώρησε σε κρίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, βάζουν ένα τέλος στις «ψευδοθεωρίες» του δημιουργισμού και του ευφυούς σχεδιασμού, οι οποίες γίνονταν απολύτως αποδεκτές από τον προκάτοχό του, το Βενέδικτο ΙΣΤ’.

«Όταν διαβάζουμε για τη Δημιουργία στη Γένεση, κινδυνεύουμε να φανταστούμε πως ο Θεός ήταν ένας μάγος, ο οποίος κρατώντας ένα μαγικό ραβδάκι μπορεί να κάνει τα πάντα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι έτσι», δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αφήνοντας εμβρόντητους τους παρευρισκόμενους.

Ο Φραγκίσκος εξήγησε πως και οι δύο επιστημονικές θεωρίες δεν είναι ασύμβατες με την ύπαρξη του Δημιουργού-Θεού, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως πως «την χρειάζονται».

Ads

«Ο Θεός δημιούργησε τους ανθρώπους και τους άφησε να αναπτυχθούν σύμφωνα με τους εσωτερικούς νόμους που ο ίδιος έδωσε στον καθένα, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν κάποτε στην τελείωσή τους. Η εξέλιξη από τη φύση της δεν είναι ασυμβίβαστη με τη θεωρία της δημιουργίας, επειδή η εξέλιξη χρειάζεται δημιουργία των όντων που εξελίσσονται», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Πάπας.

Σύμφωνα με το βρετανικό «Independent», η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραδοσιακά είχε τη φήμη του πολέμιου των επιστημών, με το γνωστό παράδειγμα του Γαλιλαίου, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης (autodafé), με τους τότε καρδινάλιους να τον εξαναγκάζουν να αποσύρει την «αιρετική» Ηλιοκεντρική Θεωρία της Γης.

Ωστόσο, οι κρίσεις του τωρινού Ποντίφικα επί των επιστημών φαίνεται να συμβαδίζουν με τις απόψεις τόσο του Πάπα Πίου ΙΒ’, ο οποίος άνοιξε την πόρτα στη Θεωρία της Εξέλιξης και καλωσόρισε τη Θεωρία του Big Bang. Το 1996, ο τότε Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη είναι «κάτι παραπάνω από μια απλή υπόθεση και σίγουρα ένα αυταπόδεικτο στοιχείο».

«Η δήλωση του Πάπα είναι χαρακτηριστική: είμαστε οι απευθείας απόγονοι της Μεγάλης Έκρηξης που δημιούργησε το σύμπαν. Η Εξέλιξη επήλθε ως απότοκο της Δημιουργίας», είπε ο καθηγητής Τζιοβάννι Μπινιάμι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας.