Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ουκρανία να υψώσει τη «λευκή σημαία» και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε πριν τα πράγματα χειροτερέψουν», δήλωσε στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RSI. Το Eurotopics συγκέντρωσε τις απόψεις ευρωπαίων αναλυτών.  Kάποιοι σχολιαστές θεωρούν τις δηλώσεις του Πάπα ως μια ψήφο υπέρ της ειρήνης που έρχεται με καθυστέρηση, άλλοι τις καταδικάζουν ως κάτι το εντελώς άστοχο.

Ads

«Δεν ξέρει τι λέει»

Ο ουκρανός δημοσιογράφος Mykhailo Tkach επικρίνει τον Πάπα στο Facebook :

«Πολλά από τα δημόσια πρόσωπα που δημιουργούν αίσθηση με τις δηλώσεις τους σχετικά με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ένα κοινό πρόβλημα: δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Άρα δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν. … Φυσικά ο Πάπας δεν έχει την πολυτέλεια να καλέσει τη Δύση να προμηθεύσει την Ουκρανία με αρκετά όπλα για να αποτρέψει τον θάνατο περισσότερων Ουκρανών. Αλλά θα μπορούσε να απευθύνει έκκληση για ειρήνη στους δολοφόνους αντί για τα θύματα».

Το τέλος μιας κοινά αποδεκτής κοσμοθεωρίας

Επιτέλους μια διαφορετική φωνή, λέει ο αρθρογράφος Domenico Quirico στην ιταλική La Stampa:

Ads

«Μόνο ο Πάπας θα μπορούσε να το κάνει αυτό. … Να τολμήσει να πει το ανείπωτο. … Αυτό είναι η προφητική αρετή, το ιερό σκάνδαλο της αλήθειας. Επί δύο χρόνια ακούγαμε χωρίς να κάνουμε ούτε μια ερώτηση και παραμέναμε σε μεγάλο βαθμό αδρανείς, επιφανειακοί, παγιδευμένοι στη σύγχυση. … Η σύγκρουση μαινόταν, οι νεκροί κοιτούσαν τον ουρανό που ήταν γεμάτος από βροντερούς πυραύλους. Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζούσαμε κάτω από την ασφυκτική κυριαρχία μιας κοινά αποδεκτής στη Δύση αντίληψης για τον  Κόσμο».

Αντιπαραγωγικά σχόλια

Τη δύναμη να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο την έχουν οι Ρώσοι και όχι οι Ουκρανοί, προειδοποιεί ο Spectator:

«Ο Φραγκίσκος έκανε λάθος όταν υπονόησε ότι το βάρος πέφτει στους Ουκρανούς για να εγκαταλείψουν την άμυνά τους και όχι στο Κρεμλίνο για να σταματήσει την επιθετικότητά του. … Μακάριοι οι ειρηνοποιοί. Αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόταν στη λάθος πλευρά. Ο Πούτιν είναι αυτός που μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αύριο, ερχόμενος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι ο Ζελένσκι. Και ορίζοντας το μοναδικό τέλος της σύγκρουσης ως μια παράδοση εκ μέρους των Ουκρανών, ο Πάπας μάλλον παρατείνει τη σύγκρουση αντί να βοηθήσει στον τερματισμό της».

Σε λάθος ακροατήριο

Ο Φραγκίσκος απευθύνθηκε σε λάθος ακροατήριο, συμφωνεί η αυστριακή Kleine Zeitung:

«Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχική κατάσταση εδώ και δύο χρόνια: Η Μόσχα μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή. Οι Ουκρανοί, στο έδαφος των οποίων έχει εισβάλει ο ρωσικός στρατός, δεν μπορούν. Εκτός αν υποθέσουμε ότι αυτό που επικρατεί στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη ορίζεται ως ειρήνη: βιασμοί, εκτελέσεις, απαγωγές χιλιάδων παιδιών, επανεκπαίδευση. Ο Φραγκίσκος δεν μπορεί να εννοούσε αυτό αναφερόμενος στο «λευκή σημαία». Μια πραγματική ειρήνη που θα εγγυάται την ασφάλεια των ανθρώπων είναι ένα όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Αλλά οι προτάσεις για το πώς θα φτάσουμε εκεί και θα εγγυηθούμε αυτή την ασφάλεια είναι ελάχιστες».

Σε αντίθεση με τις διδασκαλίες του Καθολικισμού

Η κροατική εφημερίδα Jutarnji list δηλώνει απογοήτευση με τις θέσεις του Πάπα:

«Δεν είναι κάθε ειρήνη, καλή ειρήνη. Ο καθολικισμός διδάσκει ότι μόνο με τη δικαιοσύνη μπορεί υπάρξει μια αληθινή, δίκαιη και διαρκή ειρήνη. “Η ειρήνη είναι πράξη δικαιοσύνης”, είχε πει  ο προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης Ησαΐας… Ο Χόρχε Μπεργκόλιο δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είναι. … Ο Φραγκίσκος έχει κάνει πολλά καλά κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά όσον αφορά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία οι θέσεις του είναι απογοητευτικές. Αν ακούσετε τι λέει για την Ουκρανία, εμείς στην Κροατία μπορούμε να νιώθουμε ευτυχείς που Πάπας στη δεκαετία του 1990, όταν διακυβεύονταν η ανεξαρτησία μας, ήταν ο Ιωάννης Παύλος Β’».

Λευκή σημαία δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή

Γράφοντας στο Facebook, ο ρώσος δημοσιογράφος Alexander Minkin υπερασπίζεται τον Πάπα απέναντι σε λανθασμένες ερμηνείες:

«Τα λόγια του Πάπα για τη λευκή σημαία ερμηνεύτηκαν αμέσως ως έκκληση για παράδοση της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια επιπόλαιη και ανόητη ερμηνεία. Η λευκή σημαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αίτημα ή απαίτηση για κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα σημάδι κατάπαυσης του πυρός ή μια προσφορά για διαπραγματεύσεις. … Οι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν παράδοση. … Και η “παράδοση” είναι μια φριχτή λέξη, αλλά δεν είναι το ίδιο με την καταδίκη. Αυτό είναι απλά άδικο. Η συνθηκολόγηση είναι μια τραγωδία, χωρίς αμφιβολία. Αλλά όχι απαραίτητα μοιραία».

Πηγή: Eurotopics