Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε το Σάββατο (25/1) ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς αυτή η θρησκευτική γιορτή πέφτει σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με το θρησκευτικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από κάθε δόγμα.

Ads

«Η Καθολική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την ημερομηνία που θέλουν όλοι, μια ημερομηνία ενότητας», είπε ο ποντίφικας, εκτός κειμένου, κατά το κήρυγμά του στη λειτουργία με την οποία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των χριστιανών.

«Κατά θεόσταλτο τρόπο, το Πάσχα θα γιορταστεί φέτος την ίδια ημέρα, με το Γρηγοριανό και το Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως είναι το σωστό για αυτήν την οικουμενική επέτειο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας που διεξήχθη ακριβώς πριν από 1700 χρόνια.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου ώστε αυτή η σύμπτωση να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση σε όλους τους χριστιανούς να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενότητα και για μια κοινή ημερομηνία για το Πάσχα», κατέληξε.

Ads

Γιατί είναι διαφορετικές οι ημερομηνίες;

Οι ορθόδοξες εκκλησίες σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρουμανία, βασίζουν την ημερομηνία του Πάσχα στο Ιουλιανό ημερολόγιο.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο σχεδιάστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα το 45 π.Χ. – βασίζοντας το έτος στο χρόνο που χρειάζεται ο Ήλιος για να κάνει το γύρο της Γης.

Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο δημιουργήθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο το 1582 για να διορθώσει ορισμένες από τις δυσλειτουργίες του Ιουλιανού Ημερολογίου, καθώς η αστρονομία έγινε πιο ακριβής.

Επίσης, στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Πάσχα πρέπει να συμβαίνει μετά την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα – καθώς στην ιστορία του Πάσχα, ο Ιησούς γιορτάζει το Πάσχα πριν από το θάνατό του.