Στη Μ. Βρετανία, οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν διπλασιαστεί από το 2008, από την έναρξη δηλαδή της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, και ξεπερνούν τους 400.000. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής ανάμεσα στους νέους.

Ads

Όταν κάποιος παραμένει εκτός εργασιακού τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, χάνει την αυτοπεποίθησή του, οι επιδεξιότητες του μειώνονται , και μένει πίσω από τις εξελίξεις στην ειδικότητά του. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής της Μ. Βρετανίας (Institute of Public Policy Research), μένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ανταγωνισμού η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών έχει ελάχιστες πιθανότητες να εργαστεί ξανά. Και εφόσον το κάνει, θα έχει πολύ χαμηλές αποδοχές.

Όπως διαπιστώνεται, η τάση αυτή δεν ισχύει μόνο για τη Μ. Βρετανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Μία όχι ελπιδοφόρα εξέλιξη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «μία ολόκληρη γενιά», και μάλιστα οι νέοι, παραμένουν ανειδίκευτοι και μη καταρτισμένοι. Οι πληροφορίες έρχονται από το δίκτυο EuRaNet.