Ads

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμης από τις “άνευ προηγουμένου” βροχοπτώσεις στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενημέρωσης της επαρχίας Χαϊμπέρ Παχτούνκουα, Μιάν Ιφτικάρ Χουσεΐν. Κυβέρνηση, τοπικές αρχές και σωστικά συνεργεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες όπως η χολέρα, και επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να φτάσουν πολλές αποκλεισμένες περιοχές. Χιλιάδες άνθρωποι είναι ακόμα παγιδευμένοι ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας σε κάποιες περιοχές της κοιλάδας Σουάτ. «Οι ομάδες διάσωσής μας προσπαθούν να βοηθήσουν στην εκκένωση περίπου 1.500 τουριστών που έχουν αποκλειστεί στις πόλεις Κάλαμ και Μπερχάιν, στην κοιλάδα Σουάτ», επεσήμανε.

Στην επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο, την Χαϊμπέρ Παχτούνχουα, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 800 και οι αγνοούμενοι 150, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Η Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της περιοχής, με τρία εκατομμύρια κατοίκους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και τα μέσα επικοινωνίας υπολειτουργούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ads

Η πακιστανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις, διευκρινίζοντας πως μέσα σε 36 ώρες έπεσαν περίπου 312 χιλιοστόμετρα νερού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες Σάββατο την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα την παροχή βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και την αποστολή ελικοπτέρων, πλοίων και υλικών διάσωσης. Η Κίνα, που πλήττεται και εκείνη από πλημμύρες, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων γουάν (1,5 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, που επικαλείται τον κυβερνητικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι πλημμύρες έχουν πλήξει ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες. «Δεν έχουμε συνολική εικόνα της κατάστασης εξαιτίας της διακοπής κάθε επικοινωνίας και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα γραφεία μας στις περιοχές Νοουσέρα, Σουάτ και Σαρσάντα|, δήλωσε ο Μανουέλ Μπέσλερ από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχει πληγεί και το γειτονικό Αφγανιστάν. Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι και πολλές χιλιάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.