Σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το χειρότερο των τελευταίων ετών- προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και ανάγκασαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ads

Η περιοχή που «χτυπήθηκε» περισσότερο βρίσκεται στα σύνορα της Παραγουάης με την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη. 

Στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, την Παραγουάη, περίπου 90.000 άνθρωποι σε μια περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ασουνσιόν εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν.

Ads

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάμπτωχοι και ζουν σε χαμόσπιτα στις όχθες του ποταμού Παραγουάη. Η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Ασουνσιόν και επτά επαρχίες της χώρας ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για να στηριχθούν οι πληγέντες.

«Γνωρίζαμε ότι τα χειρότερα θα έρχονταν προς το τέλος της άνοιξης με τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε το μέγεθος» δήλωσε ο Φερνάντο Τραβέρσα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών της Ουρουγουάης.

image

Το φετινό Ελ Νίνιο είναι το χειρότερο των τελευταίων 15 ετών. Σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξήγησε ότι η σοβαρή ξηρασία και οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη «φέρουν το σημάδι του Ελ Νίνιο».

Στη βόρεια Αργεντινή, περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές στα σύνορα με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη σήμερα το πρωί. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ανακοίνωσε ότι 1.795 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες.