Συμβόλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου λιρών για την αυτοβιογραφία του ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times.

Ads

Ο Ασάνζ δηλώνει ότι το ποσό αυτό θα τον βοηθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση δυο γυναικών στη Σουηδία. «Δε θέλω να γράψω αυτό το βιβλίο, αλλά θα το κάνω. Έχω ήδη ξοδέψει 200.000 λίρες για δικαστικά έξοδα και πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να διατηρήσω τον Wikileaks».

Όπως σημειώνει ο Ασάνζ, θα λάβει 800.000 δολάρια (600.000 ευρώ) από τον αμερικανό εκδότη του Αλφρεντ. Α. Κνοπφ και 325.000 λίρες (380.000 ευρώ, 500.000 δολάρια) από το βρετανικό εκδοτικό οίκο Canongate.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ, συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου στη Βρετανία και οδηγήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από το Λονδίνο, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και με εγγύηση, ενώ νέα ακρόαση ορίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου. Η ακροαματική δικαδικασία για την ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία θ΄αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου και ενδεχομένως να διαρκέσει πολλούς μήνες καθώς είναι πιθανό να ασκηθούν πολλές εφέσεις.

Ads

Wikileaks: Ένα «watergate» στον Παναμά

Την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ επιχείρησε να πειθαναγκάσει ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρδο Μαρτινέλι, ώστε να θέσει τον εξοπλισμό που διέθετε για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην διάθεσή του για να καταγράφει τις κινήσεις πολιτικών του αντιπάλων τον Αύγουστο του 2009. Τα παραπάνω αναφέρει απόρρητο αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και αναδημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, ο Μαρτινέλι, μεγιστάνας ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ που εξελέγη πρόεδρος του Παναμά το 2009, είχε στείλει ένα «κρυπτικό» μήνυμα στην πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά που ανέφερε «χρειάζομαι βοήθεια για την υποκλοπή τηλεφώνων».

«Αναφέρθηκε σε διάφορες οργανώσεις και άτομα που πιστεύει ότι θα έπρεπε να παρακολουθούνται, και ξεκάθαρα δεν έκανε ουδεμία διάκριση μεταξύ θεμιτών στόχων για λόγους ασφαλείας και πολιτικών του εχθρών», ανέφερε το σχετικό έγγραφο που υπογράφει η τότε αμερικανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Στίβενσον.

Η αμερικανίδα πρέσβης φέρεται να απαντάει αρνητικά στο εν λόγω αίτημα, ο Μαρτινέλι φέρεται να διαμαρτυρήθηκε ότι ήταν «πολύ προσκολλημένη στο νόμο» και απείλησε ότι θα σταματούσε τη συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στον Παναμά εάν δεν του δινόταν βοήθεια όσον αφορά τις υποκλοπές, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, ο Μαρτινέλι δήλωσε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση» και διέψευσε ότι ζήτησε να υποκλέπτονται και να καταγράφονται τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών, Επιπλέον υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του παραμένει «δεσμευμένη» στην καταπολέμηση των λαθρέμπορων ναρκωτικών και όσων ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω του Παναμά.

Σημειώνεται ότι ο Μαρτινέλι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον Παναμά, και σήμερα συγκεντρώνει ποσοστό δημοτικότητας που πλησιάζει το 60%.

Διώξεις για «εσχάτη προδοσία» στη Ζιμπάμπουε μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ζιμπάμπουε Γιοχάνες Τομάνα σχεδιάζει να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εσχάτη προδοσία εναντίον πολιτικών στη χώρα, που βρίσκονταν σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks.

Η κίνηση μοιάζει να έχει στόχο και τον πρωθυπουργό της χώρας Μόργκαν Τσβανγκιράι, καθώς εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κόμμα ZANU-PF απαίτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χαράρε.