Πανικός προκλήθηκε στη Γεωργία από εκπομπή που παρουσίαζε μία “προσομοίωση” ρωσική εισβολής στη χώρα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο το βράδυ, το ιδιωτικό δίκτυο Imedi, καθώς μετέδιδε εικόνες από τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε ότι ρωσικά άρματα μάχης κατευθύνονται προς το Τμπιλίσι και ότι ο πρόεδρος της χώρας Σαακασβίλι έχει σκοτωθεί.

Ads

Πριν από την εκπομπή μεταδόθηκε μια σύντομη προειδοποίηση ότι επρόκειτο για μια «προσομοίωση», αλλά στο ίδιο το ρεπορτάζ δεν γινόταν καμία μνεία σχετικά με αυτό. Όπως ήταν φυσικό, η εκπομπή αυτή προκάλεσε πανικό στη Γεωργία και στη συνέχεια πολλές επικρίσεις.

«Οι μηχανορραφίες του Imedi είναι ανεύθυνες και ανήθικες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη μετάδοση μιας τέτοιας εκπομπής.

Το ψεύτικο αυτό ρεπορτάζ «επέφερε πλήγμα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε δώσει το πράσινο φως για τη μετάδοσή του.

Ads

«Ο γεωργιανός πρόεδρος δεν έκρυψε την έγκρισή του γι’αυτήν τη σκανδαλώδη εκπομπή, το σενάριο της οποίας χαρακτήρισε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα», σημειώνει ο Νεστερένκο, κρίνοντας ότι «η πολιτική παράνοια δεν έφερε ποτέ τίποτε καλό».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο διευθυντής του Imedi Γκιόργκι Αρβελάντζε υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη μετάδοση της εκπομπής αυτής, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία κύρωση για τους συντελεστές της.

«Ο στόχος ήταν να μιλήσουμε για τις απειλές στην ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε, σύμφωνα με τον ιστότοπο www.civil.ge.

«Ο στόχος μας ήταν να μιλήσουμε ανοιχτά για το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί στη Μόσχα με όλες τις επώδυνες λεπτομέρειες», προσέθεσε, ζητώντας ωστόσο συγγνώμη για το σοκ που προκάλεσε η μετάδοση της εκπομπής αυτής και διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε «σκοπό να φοβίσει τους ανθρώπους».

Την εκπομπή επέκρινε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γεωργία Τζον Μπας. «Ήταν ανεύθυνο κατά την άποψή μου», δήλωσε ο Μπας, τον οποίο επικαλείται ο ίδιος ιστότοπος.

«Δεν πιστεύω ότι αυτού του είδους οι εκπομπές, ακόμη κι αν αναφερόταν πράγματι ότι επρόκειτο για μυθοπλασία, είναι πολύ εποικοδομητικές την παρούσα στιγμή για να βοηθήσουν τη Γεωργία να ρυθμίσει τα πραγματικά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει για την ασφάλειά της», προσέθεσε.