Ads

Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες εργάτες εργοστασίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων της Αιγύπτου και κατέβηκαν από χθες σε απεργία, προκαλώντας πάγωμα στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι διαδηλωτές διοργανώνουν νέα μαζική κινητοποίηση για αύριο Παρασκευή, δυο μέρες μετά τις πρωτοφανείς συγκεντρώσεις της Τρίτης.

Για μια μέρα ακόμα και μετά τις μεγαλειώδεις πορείες της Τρίτης, ο κόσμος παρέμεινε στην πλατεία Ταχρίρ, που έχει μεταμορφωθεί με το πέρασμα αυτών των ημερών, όπως και σε άλλες πόλεις. Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και γιατροί, αλλά και δικηγόροι και καλλιτέχνες.Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ζουν εκεί επι τόπου για όσο χρειαστεί μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία επιτέλους ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Νοτιοδυτικά της χώρας, στο Wadi al-Jadid όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις την Τρίτη τα ξημερώματα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να καταστείλουν το πλήθος που διαδήλωνε κατά του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον τρεις ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής. Στην Ισμαϊλίγια, βορειότερα του Καΐρου, διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο και έκαψαν ένα κρατικό αυτοκίνητο. Το AFP μεταδίδει πως οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι γιατί “αγνοήθηκε το αίτημά τους για στέγαση, επί 15 χρόνια ζουν με βάρδιες σε παράγκες”. Η αστυνομία είναι ελάχιστα εμφανής στην Ισμαϊλίγια τις τελευταίες εβδομάδες.

Ads

Το κεντρικό μήνυμα από την κυβέρνηση παραμένει το ίδιο μέχρι στιγμής: ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από την εξουσία της Αιγύπτου τον Σεπτέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία του, που άρχισε το 1981. Επιπλέον, ο νυν αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, εξαπολύει βολές κατά των μέσων ενημέρωσης και προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις για πολύ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας την Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία, που έχει να γίνουν γοργά βήματα προς την κατεύθυνση μίας ομαλής μετάβασης, η οποία θα είναι ουσιαστική, ανθεκτική, νόμιμη και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Αιγύπτου». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την πάγια δέσμευση των ΗΠΑ, για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συζήτησε τις εξελίξεις στην Αίγυπτο με ανώτατους αξιωματούχους. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφαλείας Τον Ντόνιλον, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση και το θέμα της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στις συνομιλίες περιλαμβάνονταν και τα θέματα των ιρανικών πυρηνικών και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την οποία «είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι προσπάθειες».

Στο μεταξύ, αναδύονται στοιχεία γύρω από τους εκατοντάδες Αιγύπτιους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 302 από τις 28 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ωστόσο διαφωνεί, υποστηρίζει πως τα στοιχεία της οργάνωσης δεν είναι σωστά και προαναγγέλλει τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων “σύντομα”.

Στο YouTube εμφανίζονται βίντεο αφιερωμένα στους “μάρτυρες” της επανάστασης ενώ όλο και περισσότεροι χρήστες δημιουργούν μουσικά βίντεο εμπνευσμένα από την “Αιγυπτιακή Επανάσταση”.

Την οργή τους για τη διαφθορά και την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα τους εξέφρασαν χθες και οι Ιρακινοί πολίτες, οι οποίοι εκτός των άλλων αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν και πλημμύρες στα φτωχά εξοπλισμένα σπίτια τους, με αποτέλεσμα αύξηση των ασθενειών.