Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια ακαδημαϊκή έρευνα δύο ετών για το πώς επωφελήθηκε ή πώς νομιμοποίησε το δουλεμπόριο στον Ατλαντικό και άλλες μορφές καταναγκαστικής εργασίας την περίοδο της αποικιοκρατίας.
Η έρευνα θα εξετάσει τα πιθανά οικονομικά οφέλη που απέσπασε το Κέιμπριτζ από το δουλεμπόριο και επίσης το αν οι υποτροφίες ενίσχυσαν τη ρατσιστική ιδεολογία στο διάστημα μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι εκτιμήσεις διαφέρουν κατά πολύ αλλά περίπου 10 εκατομμύρια με 28 εκατομμύρια Αφρικανοί θεωρείται ότι μεταφέρθηκαν με πλοία μέσω του Ατλαντικού την περίοδο από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα. Πολλοί από αυτούς πέθαναν καθ΄οδόν.
Όσοι επέζησαν υποχρεώθηκαν σε δουλεία σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, καπνού και βαμβακιού. Η Βρετανία κατάργησε το διατλαντικό δουλεμπόριο το 1807 παρότι η πλήρης κατάργηση της δουλείας ήρθε έπειτα από μια γενιά.
Ο Μάρτιν Μίλετ, ο πρόεδρος της οκταμελούς συμβουλευτικής επιτροπής που επιβλέπει την έρευνα του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πού θα καταλήξει η έρευνα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι το Κέιμπριτζ επωφελήθηκε από το δουλεμπόριο.
«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι, όπως πολλά μεγάλα βρετανικά ιδρύματα την περίοδο της αποικιοκρατίας, το Κέιμπριτζ θα επωφελήθηκε άμεσα ή έμμεσα και θα συνέβαλε στις πρακτικές εκείνης της περιόδου», τόνισε ο Μίλετ, που είναι καθηγητής Αρχαιολογίας.
Η έρευνα θα διεξαχθεί από δύο μεταδιδακτορικούς ερευνητές με έδρα το Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών και θα εξετάσει κληροδοτήματα, δωρεές και ιστορικές διασυνδέσεις με το δουλεμπόριο.
Πάντως, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι σαφές ποιες ενέργειες θα ακολουθήσει το πανεπιστήμιο σε περίπτωση που θα καταλήξει ότι επωφελήθηκε από την δουλεία ή ότι την νομιμοποίησε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >