Σε χρονική λούπα παραπέμπει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες με την ρελάνς της πανδημίας του Covid-19.

Ads

Έτσι, η Δύση και οι διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν – πάλι – την Κίνα, για απόκρυψη στοιχείων, ενώ επανεμφανίστηκαν και τα ταξιδιωτικά υγειονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν έχει εντοπιστεί νέα παραλλαγή του κορονοϊου κατά την εξέλιξη  της πανδημικής έξαρσης στην Κίνα σύμφωνα με τα δεδομένα που του παρασχέθηκαν επισήμως από τη χώρα.

Το πλέον επιθετικό στέλεχος της Omicron

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Omicron παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού, με βάση πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, με τους επιστήμονες να στρέφουν ωστόσο την προσοχή τους στο στέλεχος XBB.1.5 της Omicron συλλέγοντας στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τον ΠΟΥ μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ads

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Omicron έως τώρα η επικινδυνότητα του οποίου είναι υπό αξιολόγηση, με τα στοιχεία προς το παρόν να μην υποδεικνύουν πιο σοβαρή νόσηση.

Το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στις ΗΠΑ δίνοντας διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ανά δύο εβδομάδες, καθώς εμφανίζει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα πλήττοντας περισσότερο τους ευάλωτους, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

Το στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο, ενώ πιθανότατα θα κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Η παρακολούθηση των παραλλαγών του Covid έχει γίνει δύσκολη καθώς η γονιδιωματική αλληλούχηση μειώνεται σε όλο τον κόσμο.

Επικοινωνιακός πόλεμος

Πάντως ο ΠΟΥ εκφράζει τις ανησυχίες του για την υποβάθμιση της κατάστασης στην κινεζική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «μη αντιπροσωπευτικά» μεγέθη κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από τη νόσο.

Η Κίνα αναφέρει πέντε ή και λιγότερους θανάτους από την ημέρα που αναθεώρησε την αυστηρή zero covid πολιτική της.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διεθνή ΜΜΕ όμως παραπέμπουν σε κινέζικο «Μπέργκαμο».

Στα νοσοκομεία εξουθενωμένοι ασθενείς λόγω της νέας επέλασης του κορονοϊού συνωστίζονται σε ράντζα, ακόμα και στα προαύλια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα Πέμπτη με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

Ταξιδιωτικά μέτρα από την ΕΕ

Η ΕΕ πάντως σε έκτακτη σύσκεψη του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων αποφάσισε σειρά μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Κίνα σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς εν μέσω χειμώνα.

Τα κράτη μέλη:

  • Θα συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • Θα παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • Θα ενθαρρύνουν ενθέρμως την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.