Εντείνονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων από τους φοιτητές πολλών πανεπιστημίων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καταστέλλουν τις διαμαρτυρίες, να διαλύουν καταυλισμούς και οδοφράγματα, και να συλλαμβάνουν δεκάδες φοιτητές από την Ουάσινγκτον μέχρι το Άμστερνταμ.

Ads

Παρόμοιες καθιστικές διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως σε πανεπιστήμια στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία, καθώς οι νέοι ενώνουν τις φωνές τους με τους συνομηλίκους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί που οι φοιτητές αντιμετώπισαν – και αντιμετωπίζουν – την βίαιη καταστολή της αστυνομίας.

Άμστερνταμ

Η ολλανδική αστυνομία διέλυσε τα οδοφράγματα της φιλοπαλαιστινιακής κινητοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UvA) την Τετάρτη, επιτιθέμενη στους διαδηλωτές που είχαν ορκιστεί να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι το ίδρυμα να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ.

Οι φοιτητές είχαν νωρίτερα στήσει οδοφράγματα από γραφεία, φράχτες, ξύλινες παλέτες και τούβλα, ενώ χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες για να κρατήσουν την αστυνομία σε απόσταση.

Ads

Η αστυνομία τους χτύπησε με κλομπ και χρησιμοποίησε σαρωτή εδάφους (με μπουλντόζα) για να γκρεμίσει τα οδοφράγματα, σπάζοντας τα μέσα σε λίγα λεπτά.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στους στενούς δρόμους έξω από την πανεπιστημιούπολη φώναζαν «ντροπή σας!» καθώς η αστυνομία τους έσπρωχνε μακριά από το χώρο, σύροντας πολλούς διαδηλωτές στο έδαφος δια της βίας.

Την Τρίτη, η αστυνομία είχε συλλάβει 169 άτομα μετά από βίαιες συγκρούσεις καθώς εκκαθάριζε μια παρόμοια διαμαρτυρία σε άλλο χώρο του UvA.

Οι φοιτητές στην ολλανδική πρωτεύουσα έχουν ενταχθεί σε ένα κύμα καθιστικών διαμαρτυριών και άλλων δράσεων σε πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μετά από μεγαλύτερης κλίμακας αναταραχές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN
EPA/RAMON VAN FLYMEN

Ουάσινγκτον

Τον φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό καταυλισμό στο πανεπιστήμιο George Washington εκκένωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης η αστυνομία, στην πόλη της Ουάσινγκτον.

Η επιχείρηση καταστολής έλαβε χώρα περίπου στις 4 το πρωί, όταν αστυνομικοί επενέβησαν στην πανεπιστημιούπολη και έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Η επιχείρηση της αστυνομίας διεξήχθη την ώρα που η δήμαρχος και η αρχηγός της αστυνομίας αναμενόταν να δώσουν εξηγήσεις για τη διαχείριση των φοιτητικών κινητοποιήσεων αργότερα εντός της Τετάρτης, ενώπιον του Κογκρέσου. Τελικά η συγκεκριμένη ακρόαση ματαιώθηκε λόγω της εκκένωσης του καταυλισμού, όπως ανακοίνωσε ο Τζέιμς Κόμερ, Ρεπουμπλικανός βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια συγκλονίζονται εδώ και εβδομάδες από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ πολλοί φοιτητικοί καταυλισμοί αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους έχουν εκκενωθεί δια της βίας το τελευταίο διάστημα.

Ισπανία

Χιλιάδες φοιτητές σε τουλάχιστον 11 Ισπανικά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, κρεμώντας τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας, ενώ ορισμένα μαθήματα σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετές σχολές, καθώς οι φοιτητές διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Χώρα των Βάσκων και τη Μαδρίτη.

Η αστυνομία δεν έχει εμπλακεί μέχρι στιγμής για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία, ενώ περισσότεροι από 2.000 καθηγητές σε όλη τη χώρα έχουν υποστηρίξει δημοσίως τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών τους.

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, όπου δεκάδες φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από τη φιλοσοφική σχολή για να απαιτήσουν τον τερματισμό της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει μέχρι σήμερα σκοτώσει σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιους. Το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν θα λάβει καμία θέση σχετικά με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης.

Το Ισπανικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι θέλει η πανεπιστημιακή κοινότητα να απορρίψει το επιχείρημα ότι η επίθεση της Χαμάς, «την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα», μπορεί να δικαιολογήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τις αδιάκριτες επιθέσεις και τη συνεχιζόμενη εισβολή από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μάλαγα αναμένεται επίσης να αρχίσουν να διαδηλώνουν την Τετάρτη, ενώ η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ισπανία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη δράση των φοιτητών.

EPA/FERNANDO VILLAR
EPA/FERNANDO VILLAR

Γερμανία

Μετά τις καταλήψεις σε πανεπιστήμια του Βερολίνου και της Λειψίας από ακτιβιστές κατά του Ισραήλ, περισσότεροι από 100 καθηγητές και διδάσκοντες σε ανώτατες σχολές της γερμανικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν με ανοιχτή επιστολή τους την Τετάρτη το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν, ακόμη και καταλαμβάνοντας χώρους των πανεπιστημίων.

Οι «διδάσκοντες στις ανώτατες σχολές του Βερολίνου» υπερασπίζονται τους φοιτητές, αναφέρεται στην επιστολή, με την οποία καταδικάζεται η εκκένωση του χώρου που είχε καταληφθεί την Τρίτη από ακτιβιστές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία / Βίαιη καταστολή φοιτητών αλληλέγγυων στον Παλαιστινιακό αγώνα

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους για ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων», τονίζουν οι καθηγητές και κατηγορούν τη διοίκηση του ιδρύματος ότι «υποβάλλει τους διαδηλωτές σε αστυνομική βία», ενώ δικαιολογούν τις διαδηλώσεις «για τον βομβαρδισμό της Ράφα και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα».