Εξουσιοδότηση για την κατασκευή 625 κατοικιών στην Πισγκάτ Ζεέβ, την εβραϊκή γειτονιά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έδωσε το Ισραήλ.

Ads

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, το σχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διευκρίνισε ότι το αρχικό σχέδιο είχε εγκριθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να κάνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις αλλαγές που τους ζητήθηκαν σε αυτό.

Η τελευταία ανακοίνωση των νέων ισραηλινών εποικιστικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συμπίπτει χρονικά με τη δήλωση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει νεότερα από τις ΗΠΑ, αναφορικά με τις προσπάθειες να ξεκινήσουν ξανά, οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Μιλώντας στην θεμελίωση του νέου προεδρικού μεγάρου στα βόρεια της Ραμάλα, ο Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση από την Ουάσιγκτον, σε ότι αφορά στο αίτημα τους να παγώσει το Ισραήλ την κατασκευή των οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πριν αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ads

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από τις 12 εβραϊκές γειτονιές της Ιερουσαλήμ που χτίζονται ενός των δημοτικών ορίων που έχει διακηρύξει το ίδιο το Ισραήλ, αλλά πέρα από την «πράσινη γραμμή», που χωρίζει το Ισραήλ από την Δυτική Όχθη. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στο Ισραήλ κίνητρα για να κηρύξει ένα νέο τρίμηνο πάγωμα αλλά η προσφορά καθυστερεί καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να επεξεργαστούν τις εγγυήσεις.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν καταθέσει για δημόσια διαβούλευση τα σχέδια για την οικοδόμηση 1345 οικιστικών μονάδων σε δύο άλλους οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την Χαρ Χόμα και τη Ραμότ.

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ανακοίνωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο. Οι δύο Παλαιστίνιοι πλησίασαν τον φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας στο κιμπούτς Κφαρ Αζα.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους και όταν πλησίασαν τα πτώματα βρήκαν σάκους γεμάτους όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς, πρόσθεσε το ραδιόφωνο, χωρίς να διευκρινίσει αν οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος ή βρίσκονταν ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.