Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού όχι μόνο είχε συμφωνήσει σιωπηρά στο αμφιλεγόμενο αμερικανικό πρόγραμμα χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον των Ταλιμπάν αλλά το 2008 ζήτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρχει «συνεχής κάλυψη» των περιοχών των φυλών από τα αεροσκάφη αυτά, σύμφωνα με έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Ads

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Ασφάκ Καγιάνι, είχε ζητήσει από το ναύαρχο Ουίλιαμ Τ. Φάλον, τον διοικητή, τότε, της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν όλο το 24ωρο πάνω από το Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν, τα προπύργια των ανταρτών Ταλιμπάν.

«Αναφορικά με την κατάσταση στο Ουαζιριστάν ο Καγιάνι ρώτησε αν ο Φάλον μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας συνεχή κάλυψη στην περιοχή», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, που φέρει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2008.

Στο τηλεγράφημα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πακιστανική εφημερίδα Dawn, την ινδική The Hindu και το κανάλι NDTV, ο Φάλον φέρεται να «εκφράζει τη λύπη του που δεν έχει τα μέσα για να στηρίξει αυτό το αίτημα». Πρόσφερε όμως αμερικανικό προσωπικό για να βοηθήσει το Πακιστάν στη διοίκηση και τον έλεγχο των αεροπορικών επιθέσεών του. Ο Καγιάνι απάντησε ότι αυτή η προσφορά “δεν είναι πολιτικώς αποδεκτή».

Ads

Με ανακοίνωσή του ο πακιστανικός στρατός διέψευσε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. «Δεν ζητήσαμε ποτέ υποστήριξη από μη επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις μας που γίνονται με δικά μας μέσα», ανέφερε.