Εκατοντάδες πενθούντες συμμετείχαν σε κηδείες στο Πακιστάν σήμερα, Δευτέρα 31 Ιουλίου, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε τουλάχιστον 54 ανθρώπους -οι μισοί εκ των οποίων ανήλικοι- σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ ενός κληρικού που τάσσεται υπέρ των Ταλιμπάν.

Ads

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες, Κυριακή (30/7) στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Telegram.

«Ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον 54», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαουκάτ Αμπάς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CTD), προσθέτοντας ότι 23 από αυτούς ήταν ηλικίας κάτω των 18 ετών. Ένας τοπικός αξιωματούχος της επαρχίας επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Ads

Η επίθεση είχε ως στόχο το συντηρητικό, θρησκευτικό κόμμα Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ (JUI-F), το οποίο έχει δεσμούς με τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν. Η πακιστανική κυβέρνηση πρόκειται να διαλυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται ήδη για τον προεκλογικό αγώνα τους.

Η επίθεση φάνηκε να αντανακλά τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συνωστίζονταν σε μια σκηνή κοντά σε μια αγορά για τη συγκέντρωση ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου.

Ο πακιστανικός στρατός πέρασε χρόνια πολεμώντας τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, επίσης γνωστούς ως Tehreek-e-Taliban Pakistan, ή TTP, στο Μπατζούρ πριν κηρύξει την περιοχή καθαρή από μαχητές το 2016. Αλλά το κόμμα Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ (JUI-F), με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό κληρικό και πολιτικό Fazlur Rehman, παρέμεινε μια ισχυρή πολιτική δύναμη.

*Με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ