Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Χαρ, στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών Μπατζαούρ, όπου κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται τους αντάρτες Ταλιμπάν και υποστηριχτές της Αλ Κάιντα.

Ads

Κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε ότι περίπου 300 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια όταν χτύπησε ο βομβιστής αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους στο σημείο της επίθεσης ήταν πολίτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια νεαρή γυναίκα που φορούσε μπούρκα έριξε αρχικά χειροβομβίδες όταν άνδρες ασφαλείας τη σταμάτησαν στην πύλη του κέντρου διανομής τροφίμων και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω της.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί, τόσο από τις μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και από τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί νωρίτερα εφέτος στη χώρα, εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) και την κυβέρνηση για την εξασφάλιση τροφής.

Ads

Οι Ταλιμπάν σήμερα ανέλαβαν την ευθύνη γιά την πολύνεκρη επίθεση, στους συγγενείς των θυμάτων της οποίας έστειλε ήδη τα συλλυπητήριά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Επίσης, το συμβάν καταδικάστηκε και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου 150 μαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις σε πέντε φυλάκια στη γειτονική περιοχή Μοχμάντ. Έντεκα στρατιώτες και 24 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.