Εικοσιεπτά μήνες μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία -στις 29 Σεπτεμβρίου 2013- το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται σε νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Ads

Το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό έως και 33 %, ενώ τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαικό, ακολουθούν με ποσοστά 23-27% το πρώτο και 21-26% το δεύτερο αντίστοιχα.

Επανειλημμένα εφέτος το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις, και αυτό, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί αναλυτές, χωρίς ο αρχηγός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -ο οποίος θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην ηγέτη των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ- να έχει καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες.

Από μόνες τους πρόσφατες εξελίξεις, όπως οι τεράστιες προσφυγικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, όπως επίσης η άνοδος της ανεργίας – που τελευταία έχει ξεπεράσει τις 400.000 έστω και αν η χώρα έχει (μετά τη Γερμανία) το δεύτερο χαμηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαική Ενωση – ευνοούν εξαιρετικά το κόμμα των Ελευθέρων.

Ads