«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16», δήλωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Σελέστ Βαλάντερ.

Ads

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Βαλάντερ έρχονται μόλις μια μέρα μετά την άρση του Τουρκικού βέτο σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο, με την τουρκική προεδρία να τονίζει πως «πήρε αυτό που ήθελε».

Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  • Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Σημειώνεται πάντως πως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά.

Ads

Η Άγκυρα όμως φαίνεται πως παίρνει τελικά αυτό που θέλει, λαμβάνοντας εγγυήσεις από Σουηδία και Φινλανδία από τη μία αλλά και το «πράσινο φως» από την άλλη για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών, αν περάσει βέβαια η απόφαση και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, την ώρα που πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανίας ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για τη δράση του. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του για την απόφαση να άρει το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ελπίζει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας «γεμάτα χέρια» και «πλήρως ικανοποιημένοι». Όσον αφορά στα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παρατηρούνται εξαιτίας του πολέμου, ο Ερντογάν τόνισε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων.

Επιπλέον, είπε ότι εύχεται να προχωρήσει η διπλωματία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

         Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
     

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δυο ηγετών, υπήρξε αναφορά, μεταξύ άλλων, και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία.

«Μίλησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ουάσιγκτον στην ενημέρωση για τη συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

»Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».