Ένα μικρό κορίτσι, με ένα μικροσκοπικό λευκό σορτσάκι και ένα ροζ στράπλες μπουζάκι ακουμπά στον σιδερένιο φράχτη έξω από ένα σχολείο στην Φορταλέτσα, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Κεαρά, στην Βραζιλία. Φοράει κραγιόν και μια κίτρινη μπαντάνα στα μακριά της μαλλιά. Κάθεται κάτω από ένα φανό του δήμου στην λεωφόρο Ζουσκελίνο Κουμπιτσέκ, που ενώνει την πόλη με το στάδιο Καστελάο, ένα από τα στάδια που θα διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ του 2014. Ένα αυτοκίνητο σταματά. Η μικρή ανεβαίνει στο αυτοκίνητο.

Ads

 
Πρόκειται για μια κοινότοπη εικόνα στην Φορταλέτσα, δεδομένου ότι είναι η «πρωτεύουσα» της παιδικής πορνείας στην Βραζιλία και αποτελεί «μαγνήτη» για τους τουρίστες που αναζητούν τέτοιες «εμπειρίες». Τραβεστί επίσης κατακλύζουν το πεζοδρόμιο, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «τα νεαρά κορίτσια έχουν περισσότερη ζήτηση». «Μόλις βγουν στο πεζοδρόμιο βρίσκουν πελάτη», λέει στον Guardian η Αντονία Λιμα Σούσα, εισαγγελέας για τα παιδικά δικαιώματα. «Είναι πραγματικά θέμα λεπτών. Μπορεί να τις βρει κανείς και το πρωί»,συμπληρώνει.
 
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την παιδική πορνεία, αυτή αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο το 2012. Τα στοιχεία προέρχονται από την μη κυβερνητική οργάνωση, Εθνικό Φόρουμ για την Προστασία από την Παιδική Εργασία. Το 2001 ο ίδιος αριθμός ήταν 100.000, σύμφωνα με την Unicef.
 
Με το Μουντιάλ να πλησιάζει – τον Ιούνιο του 2014 – οι διοργανωτές και οι αρχές φοβούνται έξαρση της παιδικής πορνείας καθώς πολλά παιδιά μπορεί να οδηγηθούν στα αστικά κέντρα προκειμένου οι μαστροποί «να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση» των ξένων ποδοσφαιρόφιλων.
 
«Ανησυχούμε για την αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στα αστικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν αγώνες», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα, ο Χοσελένο Βιέιρα ντος Σάντος, συνυπεύθυνος του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας. «Προσπαθούμε να συνδιοργανώσουμε δράσεις και προσπάθειες όσο πιο συχνά μπορούμε με το κράτος και τις τοπικές αρχές για να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί».
 
Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα προβλήματα: Η Κρατική Ένωση για τις Πόρνες της περιφέρειας Μίνας Γκεράις, προσφέρει δωρεάν μαθήματα αγγλικών στις εκδιδόμενες γυναίκες στην πρωτεύουσα Μπέλο Οριζόντε, όπου επίσης θα διεξαχθούν αγώνες του παγκόσμιου κυπέλλου.
 
«Θα κυκλοφορεί πολύ περισσότερος κόσμος από ότι συνήθως κατά την διάρκεια των αγώνων. Η πόλη θα είναι γεμάτη από τουρίστες», δήλωσε η Τζιοβάνα, μια τραβεστί 19 ετών, που κάθεται κοντά στο στάδιο Καστελάο. «Θα υπάρχει περισσότερη δουλειά για όλους – γυναίκες, κορίτσια, όλους».
 
Τζίρος
 
Το Μουντιάλ αναμένεται να συγκεντρώσεις στην Βραζιλία περίπου 600.000 τουρίστες που θα ξοδέψουν συνολικά κατ’ εκτίμηση 25 δις ρεάλς. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα αναμένεται να «ρίξει» στην βραζιλιάνικη οικονομία περίπου 113 δις ρεαλς μέσα στο 2014, σύμφωνα με την FIFA.
 
Η κυβέρνηση θα ξοδέψει 33 δις για στάδια, μεταφορικές δομές και άλλες υποδομές, που θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο καθώς και 7 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση. Αντιθέτως πολύ λίγα θα δαπανηθούν για την πάταξη της παιδικής πορνείας, σύμφωνα με ακτιβιστές.
 
Η Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρατήσει περίπου 8 εκατομμύρια ρεάλς για να στήσει δομές που θα υποστηρίξουν τον αγώνα κατά της παιδικής πορνείας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Αλλά ακόμη και εκεί που οι δράσεις θα λάβουν χώρα απλά θα ξύσουν την επιφάνεια του προβλήματος.
 
«Συνειδητοποιούμε πως μόνο να αγγίξουμε την κορυφή του παγόβουνου μπορούμε με τις δράσεις μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ελπίζουμε όμως ότι θα καταφέρουμε να εγκαθιδρύσουμε μακροπρόθεσμα προγράμματα στο μέλλον», δηλώνει ο Σάντος.
 
Εκτός από την Γραμματεία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει ακριβή δεδομένα για τις συνολικές δαπάνες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παιδική πορνεία αλλά οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι δεν γίνεται ουσιαστική προσπάθεια.
 
«Αυτό το θέμα δεν είναι ουσιαστικά μέρος της κυβερνητικής ατζέντας και δεν βλέπουμε θέληση για να συνδυαστούν οι προσπάθειες ή να αυξηθούν οι πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών», λέει η Ντενίζ Σεζάριο, εκτελεστική διευθυντής μιας τοπικής οργάνωσης που συνεργάζεται με την Save the Children International.
 
Το δέλεαρ της Φορταλέζα
 
Οι συνδιαλλαγές μεταξύ τουριστών και εκδιδόμενων γυναικών παρατηρείται σε όλη την Βραζιλία, αλλά η Φορταλέζα κρατάει τα ρεκόρ.
 
Ο φαλλοκρατισμός, η φτώχεια και η χρήση ναρκωτικών έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την σεξουαλική εκμετάλλευση. «Οι γυναίκες στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας έχουν παραδοσιακά αντιμετωπιστεί ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες – ακόμη και σαν αντικείμενα», δήλωσε στον Guardian η Σεσίλια ντος Σάντος Τζοις, που εργάζεται για την Σεντέκα, μια φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά. «Πολλοί πατεράδες βλέπουν τις κόρες τους σαν πηγή εσόδων και αυτό είναι ένα πολιτιστικό χαρακτηριστικό που δύσκολα μπορεί να αλλάξει».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότερες τηλεφωνικές καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών πραγματοποιούνται στην Φορταλέζα από ότι οπουδήποτε αλλού στην Βραζιλία.
 
Πολλές νεαρές κοπέλες χρησιμοποιούν αυτή την οδό για να ξεφύγουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όμως για την 16χρονη Τζέσικα, μια ψηλή μελαχρινή κοπέλα, το σχέδιο διαφυγής της την οδήγησε σε περισσότερα προβλήματα.
Ξεκίνησε να εκδίδεται σε τοπικούς πελάτες κερδίζοντας 18 δολάρια την νύχτα, ενώ αργότερα άρχισε να πηγαίνει σε νυχτερινά κέντρα όπου κέρδιζε περίπου 90 δολάρια το βράδυ. Παρόλα αυτά η αστυνομία την συνέλαβε και την έθεσε υπό κράτηση σε ένα κέντρο για ανήλικες πόρνες. Τώρα πρέπει να περιμένει τον δικαστή για να κρίνει εάν θα επιστρέψει πίσω στην οικογένειά της.
 
Περιμένοντας τον πρίγκιπα
 
Στο μικρό δωμάτιο όπου κρατείται μαζί με άλλες τρεις νεαρές κοπέλες, η Τζέσικα λέει ότι ένας τακτικός πελάτης της, ισπανικής καταγωγής, της υποσχέθηκε ότι θα την πάει στην Ευρώπη. «Του είπα ότι είμαι 18 χρονών και περιμένω να βγάλω το διαβατήριό μο», λέει και συμπληρώνει πως «πλήρωσα 500 ρεάλς για μια ψεύτικη ταυτότητα και αποταμίευα χρήματα για να αγοράσω ένα ψεύτικο διαβατήριο. Αλλά, εν τέλει, φοβάμαι να πάω».
 
Η Λεονόρα Αλμπουκέρκι, εκ των διαχειριστών του σπιτιού όπου κρατούνται οι κοπέλες, σχολιάζει ότι η περίπτωση της Τζέσικα είναι πολύ συνηθισμένη. «Όπως και τόσα άλλα κορίτσια που μπλέκονται σε αυτή την ζωή, η Τζέσικα έχει όνειρα ότι θα βρει τον πρίγκιπα – έναν ξένο πελάτη που θα την ερωτευτεί – και θα την πάρει μαζί του στην Ευρώπη και θα της αγοράζει ωραία ρούχα, αρώματα και κοσμήματα», λέει.
 
Οι μαστροποί και οι πελάτες σπανίως διώκονται και τιμωρούνται. Μάλιστα όταν οι αρχές καταφέρνουν να δομήσουν μια υπόθεση, οι μάρτυρες αλλάζουν τις καταθέσεις τους και όλα καταστρέφονται, σύμφωνα με τον Φρανσίσκο Κάρλος Περέιρα ντε Αντράντε, εισαγγελέα που ειδικεύεται σε θέματα παιδικής πορνείας. Έχουν περάσει από τα χέρια του περίπου 2000 υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά παιδιών και μόνο 20 από αυτές έχουν να κάνουν με πορνεία.
 
Αλλά πλέον σύμφωνα με τις οργανώσεις και η δομή του κυκλώματος αλλάζει: αντί να εκπορνεύονται στον δρόμο, τα κυκλώματα των μαστροπών, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και οδηγοί ταξί στρατολογούν κορίτσια, ενώ οι ξένοι πελάτες τα παραγγέλνουν πριν φτάσουν στην πόλη έτσι ώστε να τα βρουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους κατά την άφιξή τους.
 
Κορίτσια στο μενού
 
Είναι βράδυ Παρασκευής και μια ομάδα Γερμανών πίνουν μπίρα σε ένα κλαμπ ενώ ο πορτιέρης τους παρακολουθεί στενά. Έξι ενήλικες πόρνες βρίσκονται δίπλα τους. Αλλά φαίνεται πως οι τουρίστες έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.
 
«Περιμένουν το σήμα ότι οι κοπέλες που έχουν παραγγείλει είναι έτοιμες», δηλώνει η κοινωνική λειτουργός Γκόις, σε μια συνηθισμένη παρακολούθηση τέτοιων κλάμπ. «Το μπαρ είναι μπλεγμένο. Οι ταξιτζήδες είναι στο κόλπο. Πιθανώς το ίδιο και τα τριγύρω ξενοδοχεία».
 
Οι τουρίστες μπορεί να μαζεύονται στην Φορταλέζα αλλά τα περισσότερα κρούσματα πορνείας με πελατολόγιο βραζιλιανικής καταγωγής σημειώνονται σε τριγύρω περιοχές σύμφωνα με τις αρχές.
 
Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της 13χρονης Βανέσσα, που την συνέλαβε η αστυνομία τον περασμένο Οκτώβριο κοντά στο στάδιο Καστελάο.
 
Είχε φύγει από την οικογένειά της όταν ήταν 10 ετών όταν ο πατριός της άρχισε να την χτυπάει. Έχει ζήσει το περισσότερο διάστημα στον δρόμο πηγαίνοντας που και που σε καταφύγια περνώντας την νύχτα με κάποιον πελάτη – κάποιους από τους οποίους ονομάζει «φίλους της».
 
Το πρόσωπό της δεν αποκαλύπτει ούτε κατά διάνοια ότι κάνει αποτοξίνωση από την κοκαΐνη. «Θέλω να σπουδάσω. Μου αρέσουν πραγματικά τα μαθηματικά. Αλλά κάποιες φορές θέλω απλά να εξαφανιστώ και να πάω να ζήσω στον Άρη με τους αστροναύτες»,δηλώνει.
 
Παρόλα αυτά, μέσα σε έξι μήνες έχει δραπετεύσει τέσσερις φορές από το κέντρο που διαχειρίζεται η Αλμπουκέρκι. «Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις αυτά τα κορίτσια να ζήσουν φυσιολογικές ζωές. Πολλά από αυτά νομίζουν ότι η εκμετάλλευση και η πώληση του κορμιού τους είναι κομμάτι της ζωής».