Στις αρχές του 2017, ένα βίντεο ενός 10χρονου κοριτσιού με το όνομα Presley έγινε viral, απεικονίζοντάς την να λαμβάνει ένα δώρο. Τη στιγμή που είναι καθισμένη στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, οι γονείς της Presley της παραδίδουν ένα κουτί που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να περιέχει κάποιο μουσικό όργανο. Η Presley, όμως, ανοίγοντάς το αντικρίζει ένα άλλο δώρο και κατακλύζεται από ενθουσιασμό με αυτό που βλέπει: το πρώτο της όπλο.

Ads

Πρόκειται για ένα τυφέκιο μοντέλου 686 Silver Pigeon, που χρησιμοποιείται κυρίως για το κυνήγι. Η Beretta, η ιταλική κατασκευάστρια εταιρία του όπλου βρήκε τότε την ευκαιρία να κοινοποιήσει και να προωθήσει το βίντεο στη σελίδα της στο Facebook με τη λεζάντα: «Ανοίγει το κιβώτιο Beretta. Η αντίδρασή της θα σας κάνει να κλάψετε», συνοδευόμενο από το hashtag #BerettaJoy.

Όπως ήταν φυσικό, η ανάρτηση αυτή θα προκαλούσε πληθώρα αντιδράσεων στα σχόλια της σελίδας, με πολλούς σχολιαστές να αναφέρουν πως το βίντεο τους προκαλούσε αηδία, αλλά και άλλους πολλούς υπέρμαχους της οπλοχρησίας να υποστηρίζουν την επιλογή των γονιών της δεκάχρονης. Αντίστοιχα όμως βίντεο υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:

Ετησίως στς ΗΠΑ περίπου 1.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους από όπλα. Για τους λάτρεις των όπλων και τις βιομηχανίες, η εξοικείωση των παιδιών σε αυτά από μικρή ηλικία, εξασφαλίζει ότι θα τα χρησιμοποιούν στο μέλλον με υπευθυνότητα και θα δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στο προνόμιο του να κατέχουν ένα τέτοιο και να το χρησιμοποιούν. Πέρα από τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής, στην πραγματικότητα η επαφή των παιδιών, ακόμη και προσχολικής ηλικίας, με τα όπλα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της αμερικανικής κουλτούρας όπλων. Μιας κουλτούρας που επιτρέπει σε παιδιά να κάνουν λαχειοφόρο στο σχολείο με έπαθλο καραμπίνες ή που δίνει όπλο ακόμη και στην κοκκινοσκουφίτσα

Μετά το θάνατο 17 μαθητών στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas, πριν από μερικές εβδομάδες, το ζήτημα της οπλοκατοχής, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη τραγωδία στις ΗΠΑ, επανήλθε στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές στον αγωνά για τον περιορισμό των όπλων τέθηκαν οι ίδιοι μαθητές του Parkland, της περιοχής που σημειώθηκε η νέα πολύνεκρη επίθεση με δράστη ένα πρώην μαθητή του σχολείου. 
 
Απαντώντας στα αιτήματα των μαθητών, ο Ντόναλντ Τραμπ αφού αρχικά παρουσίασε ως πηγή του κακού τα video games και τις ταινίες, αλλά και τις ψυχικές ασθένειες, στη συνέχεια – ύστερα από έντονες πιέσεις και αντιδράσεις, αναγνώρισε το πρόβλημα της οπλοκατοχής. Ενέκρινε, απέρριψε και στη συνέχεια επανενέκρινε, μια πρόταση για την αύξηση της κατώτερης ηλικίας στην οποία οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν πυροβόλα όπλα από τα 18 έτη στα 21 έτη.
 
Ωστόσο, σε 13 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου οι νόμοι σε σχέση με τα πυροβόλα όπλα είναι πιο επιεικείς από τους ομοσπονδιακούς περιορισμούς, δεν υπάρχει ελάχιστη ηλικία για την κατοχή ή την αγορά ενός όπλου. Σε 30 δε πολιτείες, είναι απολύτως νόμιμο για ένα παιδί να διαθέτει ένα τυφέκιο ή κυνηγετικό όπλο. Η νομιμοποίηση αυτή, «δώρο» στις βιομηχανίες όπλων και τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, έχει και ένα μεγάλο τίμημα, τις ζωές ανήλικων παιδών. Είναι ενδεικτικό το περιστατικό ενός πεντάχρονου παιδιού στο Κεντάκι, που σκότωσε κατά λάθος τη δίχρονη αδερφή του, όταν βρέθηκε και όπλο στο χέρια.

Ads

Παρά τις πιέσεις, τα τραγικά περιστατκά ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, το λόμπι των όπλων συνεχίζει ακάθεκτο. Η βιομηχανία όπλων κατασκευάζει όπλα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, πολλές φορές σε διάφορα χρώματα για να είναι πιο δελεαστικά. Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανίας πυροβόλων όπλων που απευθύνονται στα παιδιά και τους έφηβους των ΗΠΑ είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν από περιοδικά, όπως το Junior Shooters που εξειδικεύονται σε παιδιά που διαθέτουν όπλα, αλλά και προγράμματα και οργανώσεις όπως το Youth Shooters for America, το Scholastic Shooting Sports Foundation, το Εθνικό Πρόγραμμα Συνεργατικής Αθλητικής Σκοποβολής Νεολαίας, μια θυγατρική της NRA (National Rifle Association), της εθνικής οργάνωσης υπέρ των όπλων, ακόμη και τους ίδιους τους Προσκόπους της Αμερικής. Μάλιστα για την ενίσχυση της χρήσης όπλων από παιδιά χρησιμοποιείται πολλές φορές κα ένα λεξιλόγειο αθλητικό και φιλικό, όπως «μοιράσου την εμπειρία», «οικογένεια» και «διασκέδαση». Δεν λείπουν και οι διαφημιστικές καμπάνιες από τις εταιρείες όπλων με τίτλους όπως «το πρώτο μου όπλο». 

Η NRA, η βασική οργάνωση που υπερασπίζεται την οπλοκατοχή, λαμβάνει σχεδόν 21 εκατομμύρια δολάρια ετήσιες επιχορηγήσεις. Σε αντίθεση με τις καθυστερημένες προσπάθειες για τη θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας για τα πυροβόλα όπλα, ήταν μόλις πέρυσι όταν η πολιτεία της Iowa, μία από τις πιο χαλαρές πολιτείες της χώρας σε σχέση με την οπλοχρησία, πέρασε ένα περιεκτικό νομοσχέδιο ώστε παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τυφέκια και περιστρεφόμενα όπλα, υπό την προϋπόθεση ότι επιβλέπονται από ενηλίκους άνω των 21 ετών.

image
 
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ «Gun Violence Archive, μόνο το 2017 έχουν σκοτωθεί 11.650 άνθρωποι από πυρά επί αμερικανικού εδάφους, εξαιρουμένων των αυτοκτονιών και επί συνόλου 273 ένοπλων επιθέσεων κατά πλήθους.  Δεν υπάρχει αρίθμηση στα όπλα που υπάρχουν στις ΗΠΑ και έτσι δεν είναι απλό να ειπωθεί ποιός είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που κυκλοφορούν. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Επισκόπηση Μικρών Όπλων, με έδρα τη Γενεύη,- την καλύτερη πηγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο για την οπλοκατοχή- στις ΗΠΑ διαμένουν οι καλύτερα οπλισμένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ θεωρείται πως είναι η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 270 εκατ. όπλα. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 89 όπλα αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους.

image

image

image

* Με πληροφορίες από Guardian, New York Times, Liberation