«Ενα παιδί ηλικίας 7-9 ετών, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Δαμασκού, που υποστηρίζει ότι «το ανήλικο κορίτσι άφησε τρεις τραυματίες πυροδοτώντας εκρηκτικά μέσα σε αστυνομικό τμήμα», την ώρα που χαρακτηρίζεται «αδιανόητη», η κατάσταση στο Χαλέπι.

Ads

«Δυστυχώς, η έξοδος των αμάχων διακόπηκε. Καλούμε όλες τις πλευρές να εγγυηθούν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί», καλεί από το Χαλέπι ο εκπροσώπος του Ερυρθού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι, την ώρα που η Ρωσία διαμηνύει ότι «όλες οι γυναίκες και τα παιδιά» έχουν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος προεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε από την Ιαπωνία, ότι «μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζουν σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ή των Ηνωμένων Εθνών».

«Οι τηλεφωνικές συνδέσεις και το internet διακόπηκαν, λίγο μετά την ανακοίνωση της Μόσχας», προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις, επιμένοντας ότι χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να περιμένουν εξαντλημένοι τα πράσινα κυβερνητικά λεωφορεία που θα τους απομακρύνουν από το ανατολικό Χαλέπι προς άλλες ίσως «λιγότερο εφιαλτικές» εμπόλεμες ζώνες, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ads

«Οι άνθρωποι καίνε ό, τι μπορούν για να μην πεθάνουν από το κρύο, Δεν υπάρχουν αρκετά ρούχα και δεν επαρκούν τα τρόφιμα και το νερό», προειδοποιεί ο Pawel Krzysiek, που μετέχει στην αποστολή του Ερυθρού Σταυρού στο ανατολικό Χαλέπι.

Από το απόγευμα της Πέμπτης που εξελίσσεται η εκκένωση «μετ’ εμποδίων» 8.500 άμαχοι και αντάρτες με τις οικογένειες τους, έχουν εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο ανατολικό Χαλέπι, βρίσκοταν περισσότεροι από 50.000 άμαχοι, πολιορκημένοι από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ανακοίνωσε στο μεταξύ, ότι δημιουργείται νέος καταυλισμός εκτοπισμένων, χωρητικότητας 80.000, επί συριακού εδάφους και σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρηνική επίλυση της σύρραξης στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Ρουντσκόι, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι άμαχοι έχουν διαφύγει, ενώ 3.400 μαχητές της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» έχουν καταθέσει τα όπλα τους.

Πηγή των σύρων ανταρτών δήλωσε πως και η Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην Μέτωπο Νόσρα που χαρακτηρίζεται ως παρακλάδι της Αλ Καίντα, δεν προβάλει πλέον εμπόδια στους όρους του Ιράν για ταυτόχρονη εκκένωση σιϊτών από τα πολιορκούμενα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντιλίμπ.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, έγραψε νωρίτερα ότι Ιρανοί πολιτοφύλακες, σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος, εμπόδισαν την έξοδο σε λεωφορεία που μετέφεραν 800 ανθρώπους, πιέζοντας να εκκενωθούν τα σιϊτικά χωριά στην μεθόριο.

Πηγή: ΕΡΤ – Από Telegraph, ΑΜΠΕ, Reuters-Sputnik