Έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δήλωσε η Ρωσία, απαντώντας στο κάλεσμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες, υπό τους ρωσικούς όρους, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι δύο όροι που έχει θέσει το Κρεμλίνο, με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει και να φτάνει μεχρι το Κίεβο, για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι: Πρώτον η χώρα να αποδεχτεί ένα ουδέτερο καθεστώς και δεύτερον να δεσμευτεί για αποστρατικοποίηση.

Ads

Και ενώ οι δύο πλευρές φάνηκε να οδηγούνται σε διαπραγματεύσεις, τελικά οι διαδικασίες σταμάτησαν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου. Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλ. Πούτιν, δείχνοντας τις προθέσεις του, είχε καλέσει ήδη τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για να διοργανώσει τις συνομιλίες στο Μίνσκ, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, οι Ουκρανοί αντιπρότειναν να γίνουν οι συνομιλίες στη Βαρσοβία. Μετά από αυτή τη στάση τους οι συζητήσεις διακόπηκαν.

Σημειώνεται πως μετά τις αρνητικές εξελίξεις, ο Βλ. Πούτιν προχώρησε σε νέες δηλώσεις με τις οποίες ζήτησε από τους Ουκρανούς, και κυρίως από τον ουκρανικό στρατό, να διώξουν τον Ζελένσκι απο την ηγεσία της χώρας. Η ηγεσία στην Ουκρανία έχει πάρει «όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε καλώντας του Ουκρανούς στρατιωτικούς να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. «Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία, παρά με αυτήν τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό», είπε. 

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το «ναυάγιο»

Παρέμβαση για το «ναυάγιο» των πρώτων επαφών έκαναν οι ΗΠΑ. «Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία “με την κάννη στον κρόταφο”» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Ads

«Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία», σχολίασε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία», πρόσθεσε.

Νέο «άνοιγμα» από την Ουκρανία

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ουκρανική ηγεσία επανήλθε με έκκληση για διάλογο ανοίγοντας ξανά παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. «Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη» ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ. Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ ρόλο μεσολαβητή φαίνεται να έχει αναλάβει και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.