Προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής σιταριού από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

“Εξαιτίας των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, εκτιμώ ότι είναι δικαιολογημένο ένα προσωρινό εμπάργκο στις εξαγωγές της Ρωσίας σε σιτάρι και στα παράγωγά του”, δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρωτοφανής καύσωνας, που πλήττει τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, έχει καταστρέψει πολλές καλλιέργειες και έχει προκαλέσει μείωση της σοδειάς.

Η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη φετινή σοδειά σε 70 με 75 τόνους, από 90 τόνους που είναι συνήθως.

Ads

Συνέπεια της μείωσης αυτής είναι οι τιμές του σιταριού, που παρουσίασαν τον Ιούλιο αύξηση 40%, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στην αρχή της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές, καθώς η Ρωσία είναι μία από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών.

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού του κόσμου και αναλυτές ανησυχούν για τις συνέπειες της αύξησης της τιμής στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς το σιτάρι αποτελεί τη βασική τροφή αρκετών άλλων ζώων που παράγουν άλλα προϊόντα.