Μπορεί η Παγκόσμια Τράπεζα, κατά την εξαμηνιαία πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, να βελτίωσε ελαφρώς τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η έξοδος από την παρατεταμένη κρίση αναβάλλεται.

Ads

Το εν λόγω έγγραφο υπό τον τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» καθορίζει ότι η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει τώρα έλλειψη πόρων.

Το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των οικονομιών πολλών χωρών είναι η απότομη πτώση των εμπορικών σχέσεων.

Αυτή η συγκυρία αναγκάζει τους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας να αμφιβάλλουν για την πραγματικότητα του σεναρίου «ταχείας πτώσης και ταχείας ανάκαμψης».

Ads

Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το 2025 οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αναπτυχθούν κατά 2,3%, η Κίνα – κατά 4,4% και η μεταβολή του ΑΕΠ της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα είναι 0,8% με πρόσημο μείον.

Ξεχωριστά, τονίζεται ο παράγοντας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Εξαιτίας αυτού, το κόστος των δανείων αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανάκαμψη των μακροοικονομικών.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πεπεισμένοι ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα εξασθενήσει σταδιακά λόγω της μείωσης του κόστους των εμπορευμάτων και της φθίνουσας ζήτησης για αυτά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι το  2023, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% αντί για 1,7%, που αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε μόλις 0,7% το 2023 σε σύγκριση με 2,6% το 2022.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2023 και στο 0,8% το 2024. Μεταξύ των λόγων, η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε την επίδραση της απότομης αύξησης των βασικών επιτοκίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στην ευρωζώνη, η ανάπτυξη το 2023 θα είναι μόλις 0,4% από 3,5% το 2022 λόγω της νομισματικής σύσφιξης και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες (εξαιρουμένης της Κίνας), η πρόβλεψη είναι καλύτερη, αλλά και κατώτερη από τους δείκτες του 2022: η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 2,9% μετά το 4,1% το 2022. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι όροι για την προσέλκυση δανείων γίνονται όλο και πιο αυστηροί: κάθε τέταρτη χώρα αυτής της κατηγορίας έχει, στην πραγματικότητα, ήδη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, σημείωσε ο οργανισμός.