Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ρόμπερτ Ζέλικ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «εύθραυστη», αφού χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία βρίσκονται εγκλωβισμένες στο δίλημμα του «μερικού εκσυγχρονισμού» από τη συμμετοχή στα οικονομικά οφέλη του οποίου το πολιτικό σύστημα αποκλείει πλατιά τμήματα του πληθυσμού .

Ads

Ο Ζέλικ, δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν έτοιμη να κινηθεί άμεσα για τη στήριξη των κρατών της περιοχής του Μαγκρέμπ και της Μ. Ανατολής όπου υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, καθώς οι χώρες της περιοχής θα κινούνταν προς την κατεύθυνση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

“Όμως αντιμετωπίζουμε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις ακριβώς, τι θα συμβεί”, είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόσθεσε, δε, ότι η υλοποίηση οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων όσο κυριαρχεί η πολιτική αναταραχή, είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και “απατηλή προοπτική”.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, ο Ζέλικ, αναγνώρισε ότι είχε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από τα περισσότερα Αραβικά κράτη και σχετικά χαμηλό ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα. Το πρόβλημα, κατά τον Ζέλικ, προήλθε από το γεγονός ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, μετά τη δημιουργία βασικών δομών ανάπτυξης, δεν εκσυγχρόνισαν επαρκώς την οικονομία τους ώστε να απορροφήσουν την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.

Ads

Επιπλέον, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι πάντα αρκετές. ” Υπάρχει μία αγκύλωση η οποία λαμβάνει διαφορετικές μορφές, σε κάθε χώρα. Κάποτε είναι η διαφθορά, κάποτε η οικογενειοκρατία. Ούτως ή άλλως η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά “, τονίζει ο Ζέλικ.