Η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, εν αναμονή της έκδοσής του στις ΗΠΑ, που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις.

Ads

Οργανώνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης και δράσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, αποστέλλονται επιστολές διαμαρτυρίας δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων, κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό υπουργό Εσωτερικών, που έστειλαν τον Νοέμβρη 2019, περισσότεροι από 65 εξέχοντες γιατρούς διεθνώς, η οποία καταδικάζει την άρνηση παροχής επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στον έγκλειστο Ασάνζ και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να πεθάνει στη φυλακή.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης από όλον τον κόσμο δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα μια οργισμένη ανοιχτή επιστολή, ζητώντας την άνευ όρων απελευθέρωση του φυλακισμένου ιδρυτή των WikiLeaks, αυστραλού δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διώκεται για την αποκάλυψη στην κοινή γνώμη εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ, καθώς και άλλων κυβερνήσεων.

Μεταξύ των πρώτων 422 υπογραφόντων, είναι ο Kristinn Hrafnsson, ο εκδότης του WikiLeaks, ο John Pilger, παγκοσμίου φήμης ερευνητικός δημοσιογράφος και ο Daniel Ellsberg, ο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος των Pentagon Papers, που αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ. Η επιστολή υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της διεθνούς συντακτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Ιστοσελίδας, World Socialist Web Site, David North, και άλλους γνωστούς δημοσιογράφους.

Ads

Στην επιστολή των δημοσιογράφων υπογραμμίζεται το συμπέρασμα του Ειδικού Εισηγητή ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Nils Melzer. Ο κ. Μelzer δήλωσε ότι τα αστικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ασάνζ έχουν παραβιαστεί κατάφωρα. Επιπλέον, ο Ασάνζ έχει αποτελέσει το αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας «δημόσιου εκφοβισμού», ενώ ο αναγκαστικός εγκλεισμός του στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο και παρέμεινε για 7 ολόκληρα χρόνια ώστε να προστατέψει τη ζωή του, ισοδυναμεί με «ψυχολογικά βασανιστήρια».

Οι δημοσιογράφοι γράφουν: «Θεωρούμε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισημερινού και της Σουηδίας υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται ο κ. Ασάνζ». Παραθέτουν ένα αξιοσημείωτο σχόλιο του επιτρόπου του ΟΗΕ, κ. Melzer: «Τελικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν τυφλωμένος από την προπαγάνδα”. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε το ρόλο του αστικού τύπου στη δαιμονοποίηση του Ασάνζ και στην επανάληψη των συκοφαντιών που εξαπολύονται εναντίον του από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Υπενθυμίζουν μερικά από τις δεκάδες βραβεία που έλαβε ο Ασάνζ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, βραβεία τα οποία διαψεύδουν με απόλυτο τρόπο τον ισχυρισμό ότι ο Ασάνζ δεν είναι «δημοσιογράφος», ισχυρισμό που επαναλαμβάνεται από τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση Τράμπ.

Στην επιστολή αναφέρεται ρητά: «Σε μια δημοκρατία, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια και κακοποιήσεις, χωρίς να χρειαστεί να πάνε στη φυλακή. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του Τύπου σε μια δημοκρατία».

Η επιστολή λαμβάνει, επίσης, θέση υπέρ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που διώκονται για την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται από κυβερνήσεις. «Τα ρεπορτάζ του Ασάνζ σχετικά με τη διαφθορά και το έγκλημα έχουν ιστορική σημασία, όπως και οι συνεισφορές των καταγγελιών των Edward Snowden, Chelsea Manning και Reality Winner, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε εξορία ή φυλακισμένοι», ανέφερε.

Το τελευταίο μέρος της επιστολής αναφέρει. «Ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της πληροφόρησης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Ασάνζ. Καλούμε τις κυβερνήσεις μας, όλες τις εθνικές και διεθνείς οργανισμούς και τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ζητήσουν να τερματιστεί η δικαστική εκστρατεία εναντίον του Ασάνζ για το ‘έγκλημα’ εκθέσεως εγκλημάτων πολέμου. Καλούμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους να ενημερώσουν το κοινό για αυτή την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών».

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα – Compagnie Erinna και η εφημερίδα Εποχή, σε συνεργασία με Ομάδα Πρωτοβουλίας καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών στην Ελλάδα, διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Τζούλιαν Ασάνζ στις 23 και 24 Γενάρη.

Στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου καλούν σε συνέντευξη Τύπου στις 12 μ., όπου θα παραβρεθεί ο δικηγόρος του Ασάνζ, Χουάν Μπράνκο. Ο Δρ. Χουάν Μπράνκο είναι και διδάκτορας νομικών σπουδών, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ενεργό μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας.

Στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3) την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στις 5 μ.μ., πραγματοποιούν ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Χουάν Μπράνκο και τον Μαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο και ενεργό μέλος του Κινήματος Κίτρινων Γιλέκων. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Τάνια Τσανακλίδου και εισήγηση θα κάνει η Αναστασία Πολίτη από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα. Συντονίζει από την εφημερίδα εποχή ο Μάκης Μπαλαούρας.