Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε  η Ύπατη Αρμοστεία.

Ads

Διαβάστε επίσης: Υπάτη Αρμοστεία: «Οι άνθρωποι δεν είναι βάρη, είναι ευθύνες»

Αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων έχει διάφορα αίτια. Μόνο ο πόλεμος της Συρίας μέχρι τα τέλη του 2013 εξανάγκασε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και στην Αφρική σημειώθηκαν εκτοπισμοί, ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και, προς το τέλος του 2013, και στο Νότιο Σουδάν.

Η ετήσια έκθεση της Υ.Α, με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από κυβερνήσεις, συνεργαζόμενες ΜΚΟ και την ίδια την Ύπατη Αρμοστεία. Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το τέλος του 2013, 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή 6 εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012.

Ads

«Οι πόλεμοι πολλαπλασιάζονται, όλο και περισσότερο, την ίδια στιγμή, παλιοί πόλεμοι μοιάζουν να μην πεθαίνουν», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, κάνοντας λόγο για «δραματικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα περίπου 6,3 εκατομμύρια μακροχρόνιοι πρόσφυγες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται εκτοπισμένοι για δεκαετίες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες χώρες φιλοξενούν μόλις το 14% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού, με το υπόλοιπο 86% να βρίσκει καταφύγιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, γεγονός που εγείρει προβληματισμό για την κατανομή των βαρών ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του κόσμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία, καλεί όλο τον κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στις ξεριζωμένες οικογένειες με το να μοιραστεί μια προσφυγική ιστορία. Το κοινό μπορεί να διαβάσει, να δει και να μοιραστεί προσφυγικές ιστορίες, όπως και να ανεβάσει τη δική του ιστορία, στο www.unhcr.gr/refugeestories στα ελληνικά και το https://stories.unhcr.org στα αγγλικά. 
 
Πάνω από 20 γνωστές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Khaled Hosseini, η ηθοποιός Yao Chen, η ηθοποιός Diane Kruger, ο μουσικός Juanes και ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης, παρουσιάζουν μία σειρά από βίντεο 30 δευτερολέπτων για την υποστήριξη των προσφύγων εν όψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.
 
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης,  παρουσιάζει στο βίντεο που ακολουθεί μια ιστορία φρίκης, πόνου, απώλειας αλλά και ανεξάντλητου θάρρους και αγώνα για επιβίωση.

 

Για την Ελλάδα,  η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τονίζει ότι οι άνθρωποι που καταφθάνουν στη χώρα ζητώντας άσυλο έχουν δύο επιλογές: να χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθεια της εν κρυπτώ εισόδου στη χώρα ή να αντιμετωπίσουν ατελείωτη γραφειοκρατία, που συνήθως οδηγεί σε επ’ αόριστον κράτηση και απέλαση.

Αν και ο πρώτος χρόνος λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου βελτίωσε τη διαδικασία ασύλου και το ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας, οι πρόσφυγες που περνούν το Αιγαίο και τον Έβρο για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν είτε την απειλή του θανάτου είτε τη στέρηση της ελευθερίας τους, σημειώνεται επίσης από την Ύπατη Αρμοστεία. Παράλληλα, οι τραγικές ελλείψεις στις υπηρεσίες ασύλου δυσχεραίνει την κατάσταση, με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, να επισημαίνει ότι γίνονται «ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω».

«Είναι υποχρέωση του κράτους να βοηθήσει τους πρόσφυγες και είναι και προς όφελος της κοινωνίας. Οι εστίες έντασης δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση. Αν ενδιαφέρονται κάποιοι με ζήλο για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, ας φροντίσουν να μη δημιουργούν ανθρώπους δύο ταχυτήτων», υπογραμμίζει.