Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για μια επείγουσα λύση για την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, καθώς ο πόλεμος στην χώρα εγκυμονεί σύντομα τον κίνδυνο για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ιωάννη Γιαγκίνη στο euronews ειδικοί προειδοποιούν για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι απαγορεύσεων εξαγωγών». Χαρακτηριστική η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει να πουλά το σιτάρι που παράγει προκειμένου να καλύψει τις δικές της ανάγκες, αλλά και η αντίστοιχη κίνηση της Ινδονησίας να εμποδίσει τις εξαγωγές του φοινικέλαιού της. Ο φόβος της επισιτιστικής ανασφάλειας αναγκάζει τις κυβερνήσεις να βάζουν τη σίτιση των δικών τους πολιτών πριν από άλλους, γεγονός που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών των τροφίμων στα ύψη.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές του Ουκρανίας η οποία παράγει τους μισούς ηλιόσπορους στον κόσμο και το ένα δέκατο του σιταριού έχουν διακοπεί καθώς τα λιμάνια παραμένουν κλειστα μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε νέα αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού αλλά και ελλείψεις σε όλο τον κόσμο.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση, η οποία είναι πιο πολύ οικονομική, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα τρόφιμα από την Ουκρανία και τη Μολδαβία να φτάσουν στις προορισμένες παγκόσμιες αγορές, επειδή θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έλλειψη σε άλλα μέρη του εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές οι χώρες δεν μπορούν να εξάγουν. Και αυτή είναι μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση_», σχολιάζει η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Ads

Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει μια στρατηγική Αλληλεγγύης για «ξεμπλοκάρισμα των συνόρων με την Ουκρανία και ενίσχυση της χωρητικότητας σε οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές για να αυξηθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών». Αλλά και η Γερμανία μεμονωμένα με ειδικό τρένο στέλνει στο Κίεβο ανθρωπιστική βoήθεια αλλά και λαμβάνει πίσω μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που προωθούνται σε ασφαλή λιμάνια στη Βόρεια και την Αδριατική Θάλασσα.

Πηγή: Εuronews