Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποχωρήσει από την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση για την Ουγγαρία.

Ads

Ειδικότερα, ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την Τετάρτη ότι ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αποχώρησε στη μέση της συζήτησης κατά την οποία, σύμφωνα με το Politico, ρωτήθηκε για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να εκταμιεύσει δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν τον περασμένο μήνα.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποχώρησε -για ακόμα μια φορά- στη μέση συζήτησης για την Ουγγαρία. Aυτή της η κίνηση, απέναντι στο δημοκρατικότερο όργανο της ΕΕ, δεν συνιστά τίποτα λιγότερο από ασέβεια προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις δημοκρατικές αρχές και φυσικά τους ευρωπαίους πολίτες» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και συμπλήρωσε:

«Κ. Πρόεδρε, οι θέσεις σας μας προσβάλλουν εδώ και χρόνια, πλέον μας προσβάλλει και η συμπεριφορά σας απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ads

 


«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής —όπως κάνει πάντα— ακούει τον πρώτο γύρο ομιλητών και μετά εξαφανίζεται» σχολίασε η ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, μέλος της κεντρώας ομάδας Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βελντ, κάνοντας λόγο για «απόλυτη ασέβεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ σε ανάρτησή της τόνισε παράλληλα ότι πρόκειται για «απόλυτη περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», με την ίδια να αφήνει αιχμές, συμπληρώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφήνει (σ.σ. Την φον ντερ Λάιεν) να ξεφύγει».

 


Η πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της υπερασπίστηκε την κίνηση για αποδέσμευση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ με την Ουκρανία — χωρίς τη ρητή έγκριση του Όρμπαν, ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη λήψη της απόφασης, αναφέρει το Politico.

Οι ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν την οργή τους για την κίνηση της Κομισιόν, με πολλούς να λένε ότι ισοδυναμεί με υποχώρηση στον εκβιασμό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έφυγε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λιγότερο από μία ώρα μετά τη έναρξη της συζήτησης που κράτησε δυόμισι ώρες και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι ομιλίες των ευρωβουλευτών, αφήνοντας τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

«Η πρόεδρος έφυγε πριν από τη βασική συζήτηση και αυτό είναι ντροπή. Τι πρέπει να πάρουν οι πολίτες από αυτό;» διερωτήθηκε η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών. Maria Grapini.

«Όπως σε πολλές προηγούμενες συζητήσεις, άκουσε τις παρεμβάσεις των αρχηγών των ομάδων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν, Έρικ Μάμερ. «Η Επιτροπή εξακολουθεί να εκπροσωπείται στη συζήτηση από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρό της».