Λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους μας».

Ads

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε αρχικά διαπραγματεύσεις, ωστόσο άλλαξε στρατηγική μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών, κάτι που ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «νίκη».

Ο Κουλέμπα ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Λευκορωσία συμφώνησε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Ουκρανίας «από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες». «Θα επικρατήσουμε, είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του λαού της Ουκρανίας», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο που νικήσαμε το προηγούμενο τέρας στην Ευρώπη πριν από 80 χρόνια». Προέτρεψε μάλιστα τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ads

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα πυρηνικά, σημείωσε ότι αν η Ουκρανία δεχθεί πυρηνική επίθεση θα είναι «μια καταστροφή για όλον τον κόσμο», αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτές οι απειλές δεν θα κάμψουν το ουκρανικό πνεύμα. Είπε μάλιστα ότι η εντολή του Πούτιν να τεθεί η πυρηνική αποτροπή σε υψηλό συναγερμό ήταν μια στρατηγική ενόψει των συνομιλιών.