«Αξιοσημείωτη απάντηση» ζητά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας το Σάββατο, που κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός εξάχρονου κοριτσιού, και τον τραυματισμό 144 ατόμων.

Ads

«Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες μας θα δώσουν απάντηση στη Ρωσία για αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Μια αξιοσημείωτη απάντηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο βιντεοσκοπημένο νυχτερινό διάγγελμά του που εκφωνήθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στο τέλος επίσκεψής του στη Σουηδία, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι 15 παιδιά συγκαταλέγονται στους 144 τραυματίες, ενώ κατονόμασε το κορίτσι που σκοτώθηκε ως Σοφία.

Δεκαπέντε άλλοι τραυματίες ήταν αστυνομικοί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο μέσω Telegram. «Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν σε οχήματα, διέσχιζαν το δρόμο ή επέστρεφαν από την εκκλησία», είπε.

Ads
EPA/OLEG PETRASYUK

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Τσάους, δήλωσε ότι 41 άνθρωποι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο το Σάββατο (19/8).

Ο Ζελένσκι είπε ότι η επίθεση στο Τσερνίχιβ, περίπου 145 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, συνέπεσε με την ορθόδοξη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου.

«Άνθρωποι που έβγαιναν από την εκκλησία και άλλοι περαστικοί ήταν μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν όταν ο πύραυλος έπληξε ένα θέατρο όπου γινόταν μια συγκέντρωση», δήλωσε ο Τσάους.

Οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν πώς οι Ρώσοι έλαβαν γνώση της εκδήλωσης, η οποία, σύμφωνα με τον Τσάους, περιελάμβανε εκπροσώπους επιχειρήσεων και κοινοτήτων, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συμμετείχαν κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, Ντενίς Μπράουν, καταδίκασε την επίθεση ως «αποτρόπαια».

Πέντε τραυματίες μετά από επίθεση drone σε ρωσικό σταθμό τρένων

Στη δυτική ρωσική πόλη Κουρσκ, εν τω μεταξύ, ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής νωρίς την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το drone έπληξε την οροφή του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στην οροφή.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα γυαλιού, ανέφερε στο Telegram o κυβερνήτης Roman Starovoyt.