Ανώτατοι αξιωματούχοι από περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως η Κίνα και η Ινδία, συγκεντρώθηκαν στη Σαουδική Αραβία αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Για την Ουκρανία, οι συνομιλίες ήταν μέρος μιας προσπάθειας να κερδίσει την υποστήριξη δεκάδων χωρών που έχουν παραμείνει στο περιθώριο του πολέμου, απομονώνοντας περαιτέρω τη Ρωσία. Η συζήτηση δεν είχε ρωσική συμμετοχή και δεν κατέληξε σε κάποια επίσημη δήλωση.
Και όμως υπήρξε μια αχτίδα προόδου. Η Κίνα, η οποία δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνομιλίες τον Ιούνιο, συμμετείχε ενεργά αυτή τη φορά και εμφανίστηκε πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών – ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μιας συνάντησης αρχηγών κρατών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδόν 18 μήνες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα. Μία από τις λίγες απτές συμφωνίες επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Αλλά η συμφωνία αυτή, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί παρελθόν μετά την απόσυρση της Ρωσία, ένα ακόμη σημάδι -όπως εκτιμούν οι αναλυτές- ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποζητά μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Εν μέρει ο λόγος που οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής είναι ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία επικεντρώνονται στην απόκτηση εδαφικών κερδών στο πεδίο της μάχης. Και καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, οι μάχες εξαπλώνονται, με την Ουκρανία να προχωρά σε αντεπιθέσεις πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Οι επιθέσεις με drones γίνονται όλο και πιο συχνό θέαμα στη Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει ένα σχέδιο 10 σημείων που θα καθιστούσε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις θηριωδίες του πολέμου και θα την υποχρέωνε να παραδώσει όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για τις ζημιές του πολέμου, απαιτήσεις που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της ότι η Ρωσία θα συζητήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών με άλλα κράτη BRICS – ένα ακρωνύμιο που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – που συμμετείχαν στη συνάντηση. Η ίδια χαρακτήρισε την πρόταση του Ζελένσκι ως «ένα παράλογο τελεσίγραφο προς τη Ρωσία», που αποσκοπεί στην «παράταση των εχθροπραξιών».
Ακόμα κι έτσι, η συγκέντρωση στην Τζέντα, ένα λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, επικεντρώθηκε σε ορισμένα στοιχεία του σχεδίου του Ζελένσκι. Οι συμμετέχοντες, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η πυρηνική ασφάλεια, η περιβαλλοντική ασφάλεια, η ανθρωπιστική βοήθεια, η απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου και η επιστροφή παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.
Τις δύο τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γέρμακ, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους περισσότερων από 30 χωρών. Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, απαρίθμησε πολλά κράτη: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική – ωστόσο δεν διευκρίνισε το αν συναντήθηκε με εκπροσώπους από την Κίνα ή την Ινδία.
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (7.8) ότι η «μόνη βάση για διαπραγματεύσεις» ήταν η πρόταση του Ουκρανού προέδρου. «Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβαστικές θέσεις», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
*Με πληροφορίες από New York Times
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >