Ο ρωσικός στρατός, εισέβαλε τελικά στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ουκρανούς στρατιώτες για να παραδοθούν. Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ. Την ίδια ώρα, η πρώτη ομάδα που αποτελείται από 40 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ μεταβαίνει εντός της ημέρας στην Ουκρανία.

Ads

Όπως ανέφερε ο διοικητής της αεροπορικής βάσης το απόγευμα του Σαββάτου οι ρωσικές δυνάμεις τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία «για συνομιλίες», ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της βάσης άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: «Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης».

Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters πως ένα Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ads

Νωρίτερα, ο υποδιοικητής της βάσης στο Μπελμπέκ δήλωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη βάση μας και μας έδωσαν περιθώριο μίας ώρας για να παραδοθούμε, αλλιώς θα κάνουν έφοδο. Εμείς δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι έφοδο θα κάνουν».

Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στις ρωσόφιλες δυνάμεις βρίσκονταν και ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες είχαν διαταχθεί σε θέσεις μάχης. «Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι σημαίνει αυτή η ‘εισβολή’», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ο υποδιοικητής της βάσης. 

Προηγουμένως,  εκατοντάδες φιλορώσοι άοπλοι διαδηλωτές κατέλαβαν αναίμακτα την αεροπορική βάση Νοβοφετνόρικβα στην Κριμαία.

Υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο

Παράλληλα, η Ρωσία ανακήρυξε σήμερα την Κριμαία ως τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία, καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.

Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 Ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

Κίεβο: Ήρωες οι ουκρανοί στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία

Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες που επιστρέφουν από την Κριμαία θα τύχουν καλής υποδοχής και δεν θα αντιμετωπισθούν ως λιποτάκτες, αλλά ως «αληθινοί ήρωες», σημειώνοντας ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό «που διοχετεύεται δραστήρια από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».

Αυτή η παραπληροφόρηση έχει στόχο να στηρίξει την ιδέα πως “οι μονάδες που εγκαταλείπουν τη χερσόνησο και πηγαίνουν στην Ουκρανία θα διαλυθούν και η ουκρανική εισαγγελία θα ασκήσει δίωξη σε καθέναν από τους στρατιώτες τους για εσχάτη προδοσία”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπό του στο Ίντερνετ.

«Κανένας από τους στρατιώτες στην Κριμαία – πατριώτες που δεν πρόδωσαν τον όρκο πίστης τους στο ουκρανικό έθνος – δεν θα λησμονηθεί», προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται και από το γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανοι στρατιώτες στην Κριμαία, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες και βρέθηκαν περικυκλωμένοι στις βάσεις ή στα πλοία τους, έχουν ως τώρα υποχωρήσει χωρίς μάχη μπροστά στην πίεση των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων.

Σήμερα στην Ουκρανία η πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Μία πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως εξήγησε η Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος της αποστολής των παρατηρητών θα είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία. 

Γιατσενιούκ: Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ

«Χρειαζόμαστε αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», ανέφερε ο ουκρανός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, μετά την συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την υπογραφή του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ με την οποία το Κίεβο δεσμεύεται να διατηρεί στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και την πιθανότητα να βοηθήσει η Γερμανία την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο Στάινμαγερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ουκρανο-ρωσική κρίση να δημιουργήσει μία νέα διαίρεση στην Ευρώπη.  Ο ίδιος χαιρέτισε τις κινήσεις της κυβέρνησης του Κιέβου να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος σε συγκεκριμένη ομιλία του Γιατσενιούκ αυτή την εβδομάδα. «Δώσατε την εντύπωση ότι θα εγγυηθείτε τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτή είναι μία καλή ένδειξη, την οποία χρειάζεται η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο Στάινμαγερ στον Γιατσενιούκ.

Τιμοσένκο: Υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ουκρανίας ο Πούτιν
 
Με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχασε την Ουκρανία για πάντα», δήλωσε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, προειδοποιώντας τον ρώσο πρόεδρο εναντίον μιας ενδεχόμενης απόπειρας να «συνεχίσει την επίθεση» στην ηπειρωτική χώρα.
 
«Ο Πούτιν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Ουκρανίας, ο οποίος κατέλαβε εδάφη μας με τα όπλα», τόνισε η Τιμοσένκο, στην πρώτη της μεγάλης διάρκειας εμφάνιση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας μετά την αποφυλάκισή της στα τέλη Φεβρουαρίου, ύστερα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Τιμοσένκο .
 
Επίσης, κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ηπειρωτική χώρα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να περάσει την κόκκινη γραμμή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ότι περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ουκρανικά σύνορα. Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος να έχει, όπως  είπε, την τύχη άλλων δικτατόρων που ανετράπησαν.

Ρωσία: Αποκομμένες από την πραγματικότητα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
 
«Αποκομμένες από την πραγματικότητα» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Παρασκευή από την Ε.Ε. σε επιπλέον 12 Ρώσους και Ουκρανούς. «Είναι κρίμα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε μια απόφαση η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σε άλλη δήλωση, το υπουργείο αναφέρει πως η Μόσχα ελπίζει ότι η απόφαση να σταλεί στην Ουκρανία μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα βοηθήσει στην επίλυση αυτού που αποκαλεί «μια εσωτερική ουκρανική κρίση».