Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια, επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί πολλά αιτήματα για την αποστολή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων. Η συμφωνία λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει το Σάββατο (8/7) ότι πιέζει τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι με την διαμεσολάβηση της Άγκυρας και των Ηνωμένων Εθνών, για τρεις μήνες τουλάχιστον.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, η Ρωσία αποδέχθηκε μια τριετή συμφωνία στην οποία ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει στην προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της.

Ads

Ενώ αυτές οι ρωσικές εξαγωγές δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο για τις αποστολές.

Οι κίνδυνοι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει ο τερματισμός της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά στο Κέρας της Αφρικής, κρούουν αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι για ακόμη ένα κύμα αύξησης στις τιμές των τροφίμων που θα προστεθεί στα δεινά δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πείνα.

Η πείνα σε περιοχές στο Κέρας της Αφρικής αποφεύχθηκε φέτος καθώς η περίοδος των βροχών διέψευσε τις ανησυχητικές προβλέψεις. Ωστόσο εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων δηλώνουν ότι περίπου 60 εκατ. άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε επτά χώρες της Ανατολικής Αφρικής και ανησυχούν για ένα νέο πλήγμα.

«Η μη ανανέωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας θα πλήξει πολύ σκληρά την Ανατολική Αφρική», δήλωσε από τη Γενεύη η Ντομινίκ Φερέτι, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). «Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που εξαρτώνται από το σιτάρι της Ουκρανίας και χωρίς αυτό θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές τροφίμων».