Πληρώματα του ουκρανικού πυροβολικού εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον ρωσικών θέσεων που κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα, στρέφοντας τα πυρομαχικά της Πιονγιάνγκ εναντίον  του συμμάχου της, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ads

Τα βορειοκορεατικά όπλα, η χρήση των οποίων από την Ουκρανία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, παρουσιάστηκαν στους FT από στρατεύματα που χειρίζονται πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) Grad σοβιετικής εποχής, κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ.

Η προέλευση του οπλοστασίου της Ουκρανίας αναδεικνύει πώς η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει μετατραπεί σε ένα «καζάνι» στρατιωτικού εξοπλισμού, που κυμαίνεται από γερασμένο σοβιετικό εξοπλισμό μέχρι σύγχρονα όπλα ακριβείας.

Ο Ρουσλάν, διοικητής του ουκρανικού πυροβολικού, δήλωσε ότι τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά δεν προτιμώνται από τα στρατεύματά του λόγω του σχετικά υψηλού ποσοστού αποτυχίας τους, καθώς πολλά από αυτά είναι γνωστό ότι δεν πυροδοτούνται σωστά ή δεν εκρήγνυνται. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 και του 1990, σύμφωνα με τη σήμανσή τους.

Ads

Μέλος της ουκρανικής μονάδας Grad προειδοποίησε τους FT να μην πλησιάσει πολύ κοντά στον εκτοξευτή πυραύλων όταν το πλήρωμα πυροδοτούσε τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά επειδή «είναι πολύ αναξιόπιστα και κάνουν τρελά πράγματα μερικές φορές».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι οι πύραυλοι είχαν «κατασχεθεί» από ένα πλοίο από μια «φιλική» χώρα πριν παραδοθούν στην Ουκρανία. Αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μίκαελ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του προγράμματος για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Carnegie Endowment for International Peace, περιέγραψε τους Grads ως «το AK-47 των MLRS», που χρησιμοποιούνται από δεκάδες στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι εξαιρετικά απίθανο η Βόρεια Κορέα να προμηθεύσει απευθείας την Ουκρανία με τα πυρομαχικά, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει υποστηρίξει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πέταξε στην Πιονγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για να γιορτάσει την 70ή επέτειο της ανακωχής του πολέμου της Κορέας και να «ενισχύσει τη συνεργασία» με τον στρατό της.

Τα βορειοκορεατικά μέσα μετέδωσαν ότι κατά την επίσκεψη Σοϊγκού, ο Κιμ Γιονγκ-ουν «εξέφρασε τις απόψεις του για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον αγώνα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της ανάπτυξης και των συμφερόντων των δύο χωρών απέναντι στις αυθαίρετες πρακτικές των ιμπεριαλιστών». Το KCNA δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δηλώσεις Κιμ για την Ουκρανία, επικαλέστηκε όμως δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Άμυνας, Κανγκ Σαν Ναμ, που διαβεβαίωσε ότι η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει πλήρως τη ρωσική «μάχη για δικαιοσύνη» και προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε τον Μάρτιο ότι είχε αποδείξεις ότι η Μόσχα διαπραγματευόταν με την Πιονγιάνγκ την ανταλλαγή όπλων με τρόφιμα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι ισχυρίστηκε επίσης ότι η Πιονγιάνγκ πούλησε πυραύλους στην ομάδα Wagner του Γιεβγκένι Πριγκόζιν στο αποκορύφωμα της μάχης του Μπαχμούτ, της πιο μακράς και αιματηρής της ρωσικής εισβολής. Ο Πριγκόζιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «κουτσομπολιό και εικασίες».