Η Ουκρανία έχασε μια περιοχή ίση με το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο συνιστά το χειρότερο μηνιαίο ποσοστό για το Κίεβο, από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, όλο το 2023, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 2.233 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Ήδη, το 2024 έχουν πάρει περίπου 2.656 τ.χλμ.

Η έκταση που κατέλαβαν οι Ρώσοι τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 1.202 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου στο ίδιο μέγεθος με τη Νέα Υόρκη.

Οι ειδικοί του ISW σημειώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της γης είναι αγροτική και όχι τεράστιας στρατηγικής ή επιχειρησιακής αξίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ως επί το πλείστον περικυκλώσει αλλά δεν έχουν καταλάβει ακόμη μεγάλες πόλεις και λίγες μεγάλες σιδηροδρομικές ή οδικές αρτηρίες έχουν αποκοπεί.

Ads

Ο ρωσικός έλεγχος του ουκρανικού εδάφους αυξήθηκε από 17,4% τον Νοέμβριο του 2023 σε 17,9% στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Η Ρωσία έχει σημειώσει τα περισσότερα εδαφικά κέρδη στο Ντονιέτσκ, όπου έχει κερδίσει 1.804 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την αρχή του έτους.

Μόνο τον Νοέμβριο κέρδισε 1.006 τ.χλμ.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή

Η πρόοδος του Νοεμβρίου στο Ντονιέτσκ σηματοδοτεί τα μεγαλύτερα κέρδη των Ρώσων στην περιοχή από τον Μάιο του 2022. Αυτά τα κέρδη αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των πρόσφατων επιτυχιών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Τον Οκτώβριο, η Ρωσία κατέλαβε την πόλη Ουγκλεντάρ, ένα βασικό προπύργιο στο νότιο Ντονιέτσκ που έχει αντισταθεί σε επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις από την αρχή του πολέμου.

Από τον Απρίλιο, η Ρωσία κατευθύνεται προς την πόλη Ποκρόφσκ, μια περιφερειακή πρωτεύουσα και βασικός στρατιωτικός στόχος. Πολλές πόλεις καταλήφθηκαν σε αυτή την προέλαση, συμπεριλαμβανομένης της Novohrodivka, μιας πόλης με πληθυσμό 15.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο.

Η χαρτογράφηση της γης που έχει καταλάβει η Ρωσία τον τελευταίο χρόνο αποκαλύπτει πώς κατάσχει κυρίως γεωργική γη, αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντικά κέρδη σε ολόκληρη την επικράτεια με μεγάλη αστική αξία ή αξία υποδομής.

Πιο βόρεια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο των Pivnichne και Zalizne, μεταξύ άλλων πόλεων, στην προέλασή τους προς την πόλη Toretsk.

Απώλειες για τους Ουκρανούς υπήρξαν επίσης στο Λουγκάνσκ και στο Χάρκοβο. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν φέτος 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στο Λουγκάνσκ και πλέον, στα τέλη Νοεμβρίου έλεγχαν το 98,6% της περιοχής.

Ομοίως στο Χάρκοβο, η Ουκρανία έχει χάσει 392 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Στο Κουμπιάνσκ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο ανατολικό Χάρκοβο, σημειώθηκαν μάχες αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τότε που ανακτήθηκε από την Ουκρανία στην αντεπίθεσή της το 2022.

Η Ουκρανία σημείωσε κάποια μικρά κέρδη νωρίτερα φέτος, αφού απέκρουσε μεγάλες επιθέσεις στο βόρειο Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ, αλλά συνολικά, η τάση στις απώλειες εδαφών συνεχίστηκε.

Η ανάλυση δείχνει ότι η Ρωσία σημείωσε σταδιακά κέρδη κατά τη διάρκεια του έτους, ειδικά στο Ντονιέτσκ, και ελέγχει την πλειονότητα της γης σε καθεμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε το 2022: Λουγκάσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονιέτσκ.

Από τα τέσσερα, το Ντόνετσκ παραμένει η περιοχή όπου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μικρότερο ποσοστό γης, αλλά ήταν τα πιο σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, 29 χωριά και πόλεις με προπολεμικούς πληθυσμούς άνω των 1.000 κατοίκων διεκδικήθηκαν από τη Ρωσία, εκ των οποίων τα 25 ήταν στο Ντονιέτσκ.

Εκτός από αυτούς τους οικισμούς, η πλειονότητα της γης που διεκδικεί η Ρωσία τον τελευταίο χρόνο ήταν γεωργική, δάση ή χωράφια.

Κίνδυνος κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας

Ο Τζορτζ Μπάρος, επικεφαλής της ομάδας για την Ρωσία στο ISW, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ήταν σε «καλό δρόμο» να χάσει περισσότερο έδαφος, αλλά ότι έπρεπε να δοθεί προσοχή στο είδος της γης που έπαιρνε η Ρωσία.

«Παρόλο που το Ουγκλεντάρ και η Αβντέγιεβκα ήταν σημαντικοί στόχοι, η Ρωσία δεν έχει άρει θεμελιωδώς τις αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας. Τα κέρδη τους στην επικράτειά τους είναι ως επί το πλείστον γεωργική γη και οι απώλειές τους – 30-50.000 στρατιώτες [είτε νεκροί είτε τραυματισμένοι] το μήνα – είναι εντελώς μη βιώσιμες».

Η Δρ Marina Miron, ερευνήτρια στο τμήμα πολεμικών μελετών του King’s College του Λονδίνου, είπε ότι ο στόχος της Ρωσίας ήταν να επεκτείνει τις δυνάμεις της Ουκρανίας όσο το δυνατόν περισσότερο με επιθέσεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία. «Υπάρχει πιθανότητα το μέτωπο να καταρρεύσει, ειδικά στις περιοχές νότια του Ουγκλεντάρ».

Η ίδια εκτίμησε ότι ο πόλεμος, με τη σημερινή του μορφή, πιθανότατα θα τελείωνε το 2025, αλλά η Ουκρανία θα έμπαινε σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός από δυσμενή θέση.

«Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυτική υποστήριξη, η οποία μειώνεται. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει απλώς περισσότερη αβεβαιότητα. Το ηθικό είναι πολύ χαμηλό στον στρατό της Ουκρανίας, μετά από μάχες “κρατομηχανής” όπως στη Μπαχμούτ, και δεν στρατολογούν όσους χριεάζονται. Η Ρωσία έχει απλώς περισσότερες δυνατότητες, περισσότερους πόρους και περισσότερα στρατεύματα».

Εκτός από περιοχές πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, υπάρχει πρόοδος για τον ρωσικό στρατό και σε περιοχές όπου δεν ελέγχουν.