Τοιχογραφία σε βομβαρδισμένο κτίριο στην Ουκρανία φιλοτέχνησε ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Banksy.

Ads

Ο Banksy δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με το έργο του, στο οποίο απεικονίζεται μια αθλήτρια να στηρίζεται στα χέρια της, ανάμεσα σε συντρίμμια, στην Borodyanka.

Ο καλλιτέχνης δημοσίευσε τρεις εικόνες της τοιχογραφίας της γυμνάστριας στα συντρίμμια που άφησε ο ρωσικός βομβαρδισμός, με μια λεζάντα που αναφέρει απλώς: «Μποροντιάνκα, Ουκρανία».

Σύμφωνα με το BBC, τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, είχαν οδηγήσει σε εικασίες ότι ο καλλιτέχνης, ο οποίος διατηρεί την πραγματική ταυτότητά του κρυφή, εργαζόταν στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ads

Ένα άλλο έργο, που δεν διεκδικείται επίσημα από τον ίδιο, απεικονίζει έναν άνδρα που μοιάζει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να χάνει στο τζούντο – το αγαπημένο άθλημα του Ρώσου προέδρου – από ένα παιδί.

Η Μποροντιάνκα ήταν ένα από τα μέρη που επλήγησαν περισσότερο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη – που βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο – για εβδομάδες στην αρχική φάση του πολέμου, προτού τελικά απελευθερωθεί από τον ουκρανικό στρατό  τον Απρίλιο.

Μετά την ανακατάληψη της πόλης, ο ανταποκριτής του BBC News, Jeremy Bowen, είπε ότι η καταστροφή που προκλήθηκε από τον ρωσικό βομβαρδισμό της Μποροντιάνκα ήταν η χειρότερη που είχε δει στην Ουκρανία μέχρι τότε..

Το τρίτο έργο τέχνης που φαίνεται να είναι ζωγραφισμένο από τον Banksy δείχνει μια αθλήτρια της ρυθμικής, που φορά ένα στήριγμα λαιμού, να παίζει με μια κορδέλα πάνω από μια ανοιχτή τρύπα στο πλάι ενός κτιρίου στο Ιρπίν.

Ένα τέταρτο έργο, το οποίο μοιάζει επίσης με το χαρακτηριστικό στυλ του Banksy ζωγραφισμένο με σπρέι, απεικονίζει δύο παιδιά να κάνουν τραμπάλα σε μια δεξαμενή.