Ο απολογισμός των νεκρών από το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα του Σαββατοκύριακου σε πολυκατοικία στη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Ντνίπρο αυξήθηκε σε 40, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν ενδείξεις βάσει των οποίων το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για ένανπαρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία μετά από σχεδόν 11 μήνες μαχών.

Ads

Περίπου 1.700 άνθρωποι ζούσαν στο πολυώροφο κτίριο και τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα μετά το ρωσικό πλήγμα του Σαββάτου προκειμένου να εντοπίσουν θύματα και επιζώντες στα συντρίμμια. Η περιφερειακή διοίκηση δήλωσε ότι 39 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και άλλοι 30 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ σε τουλάχιστον 75 ανέρχονται οι τραυματίες.

Ο αναφερόμενος αριθμός των νεκρών κατέστησε τη ρωσική αυτή επίθεση ως την πιο θανατηφόρα εναντίον αμάχων από πριν το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για απάνθρωπη επίθεση με άμεσο στόχο αμάχους. «Δεν θα υπάρξει καμία ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα» ανέφερε μέσω Twitter χθες, Κυριακή (15/1).

Ads

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχεύει κτίρια κατοικιών και άφησε να εννοηθεί ότι το κτίριο του Ντνίπρο χτυπήθηκε ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ουκρανικής αεράμυνας. Το χτύπημα στο κτίριο έγινε εν μέσω ενός ευρύτερου καταιγισμού ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είχε τα μέσα να αναχαιτίσει τον τύπο του ρωσικού πυραύλου που έπληξε το κτίριο κατοικιών στο Ντνίπρο.

Σφοδρές μάχες συνέχισαν να μαίνονται τη Δευτέρα στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, όπου στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στρατευμάτων. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των εξελίξεων.

Το Ντονέτσκ και η γειτονική επαρχία Λουχάνσκ συνθέτουν το Ντονμπάς, μια εκτεταμένη βιομηχανική περιοχή που συνορεύει με τη Ρωσία και την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσδιόρισε ως επίκεντρο από την αρχή του πολέμου. Οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές πολεμούν τις δυνάμεις του Κιέβου εκεί από το 2014.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα think tank της Ουάσινγκτον, ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει μέτρα για να μετατρέψει την εισβολή στην Ουκρανία σε «έναν μεγάλο συμβατικό πόλεμο». «Αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” είχε ως στόχο να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες εβδομάδες και να εγκαταστήσει εκεί ένα φιλικό προς το Κρεμλίνο καθεστώς, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις τελικά αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από το Κίεβο. Στη συνέχεια, ήρθε μια επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση τους τελευταίους μήνες, προτού η έναρξη του χειμώνα επιβραδύνει τις στρατιωτικές προόδους» σημείωσε.

«Το Κρεμλίνο πιθανότατα ετοιμάζεται να διεξάγει μια αποφασιστική στρατηγική δράση τους επόμενους έξι μήνες με σκοπό να ανακτήσει την πρωτοβουλία και να τερματίσει την τρέχουσα σειρά επιχειρησιακών επιτυχιών της Ουκρανίας», ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε έκθεσή του αργά την Κυριακή.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισήμανε πως δεκάδες κάτοικοι παρέμεναν αγνοούμενοι μια ημέρα μετά το πυραυλικό χτύπημα. Σωστικά συνεργία συνέχιζαν να ψάχνουν στη μάζα των συντριμμιών.

«Δίνουμε μάχη για κάθε έναν» από τους πολίτες, πρόσθεσε και δεσμεύτηκε πως «η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο υπάρχει ακόμη και η παραμικρή πιθανότητα να σωθεί μια ζωή».

Ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά για να απευθυνθεί στους «Ρώσους που ακόμα και τώρα δεν έχουν να πουν ούτε μερικά λόγια καταδίκης για αυτόν τον τρόμο, παρότι βλέπουν και καταλαβαίνουν τα πάντα ολοκάθαρα. Το ότι σιωπάτε επειδή δειλιάζετε θα έχει συνέπεια αυτοί οι τρομοκράτες να έρθουν και για σας μια μέρα».

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας

Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα, Δευτέρα (15/1) κοινή άσκηση στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και αποτέλεσε ορμητήριο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Είναι «αποκλειστικά αμυντικής φύσης» υποστήριξε χθες ο Πάβελ Μουραβέικο, αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε, επικαλούμενο τον Μουραβέικο, ότι αν και η κατάσταση στα νότια σύνορα με την Ουκρανία «δεν είναι πολύ ήρεμη», οι δυνάμεις του Μινσκ «παραμένουν συγκρατημένες και υπομονετικές, κρατάμε το μπαρούτι μας στεγνό», όπως έχει ζητήσει ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Μουραβέικο κατήγγειλε ότι η Ουκρανία «προκαλεί» τη Λευκορωσία. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια από την πλευρά της Ουκρανίας», ισχυρίστηκε.

Η Ρωσία αρνείται ότι ασκεί πιέσεις στον Λουκασένκο ώστε να αναλάβει η χώρα του πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο, ενώ η αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη χώρα έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο και τη Δύση ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον σύμμαχό της για να εξαπολύσει νέα χερσαία επίθεση στην Ουκρανία.