Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για την Ουκρανία. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει τελικά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία που ΗΠΑ και Ρωσία θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει συμφωνήσει και με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν να παρευρεθεί εκπρόσωπός της στην έκτακτη σύνοδο των χωρών – μελών της Συμμαχίας την Τετάρτη.

Ads

 
Εν τω μεταξύ ο Μπαράκ Ομπάμα με νέες δηλώσεις του επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζοντας πως «δεν ξεγελά κανέναν» και σημειώνοντας πως με την επέμβαση στην Ουκρανία η Ρωσία κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.
 
Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, σημειώνοντας ωστόσο πως η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως λύση «έσχατης ανάγκης». Επίσης έκανε λόγο για «πραξικοπηματική, στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας» και αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Παράλληλα η Gazprom ανακοίνωσε πως από τον Απρίλιο θα σταματήσει την πώληση φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε μειωμένη τιμή.
 
«Οι πολίτες σε κάποιες περιοχές μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε στους κατοίκους του Κοσόβου, αλλά και σε πολλούς άλλους πολίτες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, που νομίζω ότι προβλέπεται και από τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Πούτιν. Σημειώνεται πως οι αρχές της Κριμαίας, που οδεύει προς μια ντε φάκτο απόσχιση, έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε από την πλευρά του πως «οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και τόνισε πως παρά τη «διαφορετική ερμηνεία» που δίνει ο Πούτιν «η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών».
 
Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τη στήριξη του Κογκρέσου ώστε να χρηματοδοτηθεί το Κίεβο και να διεξάγει σύντομα «ελεύθερες εκλογές». Σημειώνεται πως κυβερνητικός αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης του Κιέβου ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη της προς τη Gazprom, που σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό ανέρχονται σε πάνω από 1,5 δις.
 
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένιι Γιάτσενιουκ δήλωσε πως έχουν αρχίσει ήδη διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Ουκρανίας και Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών για την εξεύρεση λύσης και για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σημειώνεται πως την Τρίτη έφτασε στην Ουκρανική πρωτεύουσα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ώστε να συναντηθεί με τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.
 
Ο Κέρι κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία πως αναζητά «πρόσχημα» για να εισβάλει στην Ουκρανία και επανέλαβε πως κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Ωστόσο σημείωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα. «Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.