Περισσότερα από 1.000 ροζ φλαμίνγκο έφτασαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Tuzlivski Lymany, ένα εθνικό πάρκο στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, στην Οδησσό της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Ads

«Πολλά πουλιά είχαν λευκούς δακτυλίους. Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί η προέλευσή τους. Αλλά ένα φλαμίνγκο είχε ένα μπλε δαχτυλίδι. Αυτό σημαίνει ότι ήταν από την Ιταλία», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Φέτος, μερικά φλαμίνγκο μετανάστευσαν στην Ουκρανία την άνοιξη. «Περίπου 570 αποφάσισαν να παραμείνουν και να φωλιάσουν στην περιοχή παρά τον πόλεμο», είπε ο Ιβάν Ρούσεβ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος και διδάκτορας οικολογίας στο Tuzlivski Lymany. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πάρκου, τα φλαμίνγκο που έφτασαν τον Οκτώβριο δεν είναι τα ίδια πουλιά με εκείνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον Ρούσεβ, τα φλαμίνγκο κατάφεραν να σχηματίσουν μια σταθερή αποικία για πρώτη φορά στην περιοχή της Οδησσού το 2023. Νωρίτερα, το 2017 προσπάθησαν να εγκατασταθούν στην περιοχή της Χερσώνας στη λίμνη Churyuk, αλλά μόνο τρεις νεοσσοί εκκολάφθηκαν και η μοίρα τους παραμένει έκτοτε άγνωστη.

«Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής και κατοχής στην περιοχή της Χερσώνας τα πουλιά εγκατέλειψαν τα προσωρινά εδάφη τους και επέλεξαν τις εκβολές του Tuzlivski. Καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν τη φύση μας, ένα θαύμα γεννήθηκε στην Οδησσό» κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο Ρούσεβ.

Ads

Παράλληλα, μια λέαινα που διασώθηκε από ζωολογικό κήπο στην Ουκρανία θα μπορούσε να επανενωθεί με τα μικρά της στη Βρετανία, έγινε γνωστό σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου. Το θηλυκό λιοντάρι, που ονομάζεται Aysa, ήταν έγκυος όταν εγκαταλείφθηκε σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην περιοχή του Ντονέτσκ κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Μεταφέρθηκε σε άλλη εγκατάσταση στην Ουκρανία, όπου γέννησε τα μικρά Τέντι, Έμι και Σάντα. Το Yorkshire Wildlife Park δήλωσε ότι εργαζόταν για να πάρει άδεια να μεταφέρει τα λιοντάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα Χριστούγεννα. Και τα τέσσερα βρίσκονται επί του παρόντος στο ζωολογικό κήπο του Πόζναν στην Πολωνία.

*Με πληροφορίες από Politico, BBC