Σε οκτώ ώρες ανακωχή κάλεσε ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, τους διαδηλωτές στο Κίεβο ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. «Μέχρι τις 8 το βράδυ, θα έχω επιστρέψει εδώ και θα σας έχω ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων», ανέφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. «Κρατήστε τα οδοφράγματα στη θέση τους, αλλά διατηρείστε την ηρεμία σας μέχρι να λήξουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε. Για προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς έκανε λόγο από το Νταβός ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο βρίσκεται σε αναβρασμό για περισσότερο από δυο μήνες καθώς μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντέδρασε στην στροφή προς την Ρωσία που έκανε η κυβέρνηση κλείνοντας έτσι την πόρτα στην ΕΕ. 

Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης

Το βράδυ της Τρίτης αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν καταυλισμό διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής, ο οποίος έφερε τραύμα από σφαίρα. Η είδηση του θανάτου του, έριξε λάδι στην φωτιά και όλη την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη το πρωί, εκτεταμμένες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Κατά τα επεισόδια έχουν χάσει την ζωή τους πέντε άνθρωποι, δυο εκ των οποίων, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, από πυρά αστυνομικών. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 500 τραυματίες – 200 αστυνομικοί και 300 διαδηλωτές. Για την βία, η αντιπολίτευση ρίχνει την ευθύνη στην ακροδεξιά οργάνωση “Δεξιός Τομέας”

Ads

image

Η ουκρανική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη τον Γιανουκόβιτς με επίθεση, εάν δεν προβεί σε παραχωρήσεις ύστερα από την κλιμακούμενη βία των τελευταίων ημερών. «Υπάρχουν δύο λύσεις: να σταματήσει η αιματοχυσία και να διατηρηθούν στη ζωή όλοι όσοι είναι στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμόσενκο«Αν αυτός ο δρόμος δεν είναι αυτός που επιλέχτηκε, το λέω για μένα: δεν θα ζω ντροπιασμένος. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι μια σφαίρα στο μέτωπο», πρόσθεσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις την Πέμπτη θα περάσουμε στην επίθεση», είχε δηλώσει από την πλευρά του και ο Κλίτσκο, ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

image

Οι χώρες της Δύσης καταδίκασαν τη βία από πλευράς των ουκρανικών αρχών των προηγούμενων ημερών. Η Ε.Ε. προειδοποίησε ότι θα «εξετάσει πιθανά μέτρα και τις συνέπειες» για τις σχέσεις της με την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις, υπό την μορφή της επανεξέτασης του ζητήματος της βίζας.

image

image

Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι δεν θα επέμβει, δηλώνοντας «πεπεισμένη ότι οι ουκρανικές αρχές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και θα βρουν την καλύτερη λύση ώστε η κατάσταση να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς και να αποκατασταθεί η ειρήνη». «Δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωνα να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Tweets about “#Euromaidan”